Nagydolog nyilvános vécében: gyakorlati tippek, hogy túltedd magad a vécészorongáson

2023. augusztus 30.
Rettegsz a gondolattól, hogy nyilvános vécében kell végezned a nagydolgodat? Nem vagy egyedül a félelmeddel, rengeteg ember, főleg nő él „vécészorongással”.
Rengeteg ember fél használni a nyilvános mosdókat, ha rájön a szükség.

Mi történne, ha valaki meghallana? 

Az egyik leggyakoribb indok, amiért nem mernek nyilvános mosdóban kakilni az emberek, a hangokhoz kapcsolódik. Akár fejben is nehéz lehet elképzelni azok számára, akiknek vécészorongásuk van, hogy mi történne, ha valaki meghallaná, hogy használja a mosdót. „Olyan ez, mint amikor egy gyerek felkapcsolja a villanyt, hogy megnézze, mi az a zaj a szekrényben” – mondja Simon Rego, az Albert Einstein College Montefiore Medical Centerének pszichológiai igazgatója. „Soha nem olyan rossz, mint amilyennek gondolod.”

Trükk a hanghatások ellen

Semmi gond a hangokkal, mindenki hasonló hangokat hallat mosdóhasználat közben, de a szorongást csökkentheti, ha a vécécsésze alját vécépapírral béleljük ki, így tompíthatjuk a hangok egy részét. Jó trükk lehet az is, ha használat előtt is lehúzzuk a vécét, mert a tartály újratöltése általában hanggal jár, tehát nem síri csendben kell elengednünk magunkat.

Trükk a szagok ellen

A többszöri vécélehúzás nem csak a hangok, de a szagok ellen is jó megoldás. Kakilás közben akár többször is lehúzhatjuk a vécét. Ha aggódunk a szagok miatt, táskával menjünk mosdóba és használjunk dezodort, parfümöt vagy spray formátumú kézfertőtlenítőt légtisztító gyanánt – mintha csak azért mentünk volna a mosdóba, hogy felfrissítsük magunkat. 

Vedd el a helyzet élét!

A vécészorongás legfontosabb mantrája: mindenki ürít. Próbáljunk meg elképzelni valakit, akit tisztelünk, például egy politikai személyiséget vagy színészt, amint a vécén ül. Na ugye! 

Ha normális a székletünk, nem kell órákat a vécén ülve töltenünk

Menj vécére még indulás előtt!

A gasztroenterológus szerint komoly problémákat okozhat, ha nem megyünk el vécére, amikor szükségét érezzük, éppen ezért azt javasolja, hogy azok, akik vécészorongással élnek, próbáljanak még otthon, indulás előtt túl lenni a nagydolgukon. Akár szánjanak rá reggelente több időt, ne sürgessék az ügyet, hiszen legkényelmesebben mindenki a saját fürdőszobájában érzi magát, ott a legkönnyebb elengedni magunkat. 

Találd meg a kedvenc vécéidet!

Kihasználatlan mosdó a pláza -1. szinjén, munkába menet közben útba eső kedves kávézó mindig tiszta mosdófülkékkel, az irodaház legfelső emelete, ahova alig jár valaki? Jegyezzük meg azokat a nyilvános mosdókat, ahol jól érezzük magunkat, így szükség esetén tudjuk, hova kell mennünk!

Egészségtelen visszatartani a székletet

Segíthet a vécéparán való túljutáson az is, ha felmérjük, milyen egészségügyi kockázatokkal járhat a kaki visszatartása. Ahogy az étel a bélrendszerben halad, a folyadékok sorra szívódnak fel belőle. A szilárd anyagokból végül széklet keletkezik, amely mérgező a test számára. Minél tovább tartjuk magunkban, annál több méreganyagot szív fel a szervezet, ami végül hatással lehet a bőrre és a testsúlyra is. Emellett, ha túl sokáig tartjuk vissza a székletet, száraz és kemény lesz, ezért a kinyomása nehézkessé válik, akár végbélszakadást és vérzést is okozhat. 

Fotó: Getty Images, Forrás: Healthline, Cottonelle