Ez az egyszerű szokás 59 százalékkal csökkenti a diabétesz esélyét

2023. augusztus 27.
Jó hír a reggeli imádóinak! Egy friss kutatás kiderítette, milyen fontos, ha rendszeresen reggelizünk. Viszont nem mindegy, mikor fogyasztjuk el a nap első étkezését.
Reggeli 2-es típusú diabétesz kockázat
  • Egy friss kutatás eredményei szerint az egészen korai reggeli az, ami jelentősen csökkentheti a diabétesz kockázatát.
  • Mégiscsak fontos a napindító étkezés az egészségünk szempontjából.
  • A kutatás eredményei rávilágítottak arra, hogy a napi rutin és rendszer sokkal jobban számít, mint eddig gondoltuk.

Egy 2023-as, egészen friss kutatás eredményei szerint erős összefüggés van a reggeli és a diabétesz között. Ha korán fogyasztjuk el a nap első étkezését, az 59 százalékkal csökkentheti ugyanis a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. 

A vizsgálat eredményei segítettek, hogy jobban megértsük a napi rutin fontosságát és egészségünkre gyakorolt hatásait. Megerősítette: nemcsak az számít, mit eszünk, hanem az is, mikor esszük. 

Mi derült ki a reggeli és diabétesz kapcsolatáról a kutatásból?

A spanyol és francia tudósokból álló kutatócsoport a rendszeres étkezés, annak időzítése és a 2-es típusú diabétesz összefüggéseit vizsgálta. Kutatásukba több mint 103 ezer felnőttet (79 százalékuk nő volt) vontak be. Megvizsgálták az önkéntesek étkezési szokásait, és azt figyelték meg, hogy akik rendszeresen és korán reggeliztek, azoknál 59 százalékkel kisebb eséllyel alakult ki 2-es típusú diabétesz. Sokkal nagyobb volt viszont a diabétesz kialakulására az esély azoknál, akik reggel 9 után fogyasztották el a nap első étkezését, mint azoknál, akik 8 előtt ettek először. 

A reggelit reggel 8 előttre érdemes időzíteni, ez 59 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kockázatát

A reggelit reggel 8 előttre érdemes időzíteni, ez 59 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kockázatát

„Biológiai szempontból teljesen logikus az eredmény – mondta Dr. Anna Palomar-Cros, a kutatás vezetője. – Ha kihagyjuk a reggelit, az hatással van a glükóz- és lipidszabályozásra, ahogy az inzulinszintünkre is. Ez egybecseng két további ellenőrző kutatás eredményével is, melyek szerint a reggeli kihagyása növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.”

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a késői vacsora – este 10 utáni evés – szintén növeli a diabétesz esélyét. Míg ha napközben többször eszünk keveset, az csökkenti a diabéteszveszélyt. Azt is kiderítették, hogy az időszakos böjtölés csak akkor jótékony hatású, ha korai reggeli és vacsora szerepel benne. 

„A kutatásaink szerint az csökkenti legjobban a 2-es típusú diabétesz kockázatát, ha reggel 8 előtt reggelizünk és este 7 óra előtt vacsorázunk – mondta Dr. Manolis Kogevinas, a kutatás társszerzője.

Mit tanultunk a diabéteszről és reggeliről?

Ha már eddig is rendszeresen reggeliztünk, ne változtassunk ezen a jó szokásunkon. Viszont ha 9 előtt nem ettünk, érdemes megfontolnunk, hogy változtatunk a napi rutinunkon, ezzel is csökkenthetjük a 2-es típusú diabétesz kockázatát. 

Fontos, hogy többször együnk naponta, kisebb adagokat. A nap utolsó étkezését érdemes este 7 előttre időzíteni. Ugyanis a késő, este 10 utáni evés már inkább növeli a diabétesz esélyét. 

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash