Kényeztető pihenés és regenerálódás – kipróbáltuk Budapest első szláv fürdőjét

2023. augusztus 31.
Sokan elmondhatjuk, hogy szaunáztunk már, legyen szó finn szaunáról, infra- vagy gőzszaunáról. De próbáltuk-e már a szláv szaunát? Nos, mostanáig mi sem.
Kényeztető pihenés és regenerálódás – kipróbáltuk a szláv szaunát
  • A szláv szauna nedves szauna, melynek magas páratartalma megkönnyíti a magas hőmérséklet elviselését.
  • Szaunázás közben tölgyfalevelekből készült szaunavirgácsok segítségével mozgatják meg a levegőt, hogy elviselhető legyen a meleg.
  • A szláv fürdőben kötelező a szaunasapka használata.

Nemrég nyílt meg a 3. kerületben Budapest első szláv fürdője, a Spartisan. A fürdő egyedülálló módon ötvözi a legújabb wellnesstrendeket és hagyományokat. Mi is kipróbálhattuk, milyen kényeztető programokkal várja vendégeit a Spartisan fürdő, és egy privát túra keretein belül a saját bőrünkön tapasztalhattuk meg a szláv szaunával járó előnyöket.


Amikor megérkeztünk a harmadik kerületi fürdőbe, egyből egy másik világba csöppentünk. A küszöbön átlépve a hátunk mögött hagytuk Budapest zajos forgatagát, és egy csendes, meghitt helyiségbe érkeztünk. A Spartisan csapata kedvesen fogadott minket, és elmondták, mire számíthatunk a 3 órás szeánsz alatt.

Kényeztető pihenés és regenerálódás – kipróbáltuk a szláv szaunát

Kényeztető pihenés és regenerálódás – kipróbáltuk a szláv szaunát

Miután fürdőruhába bújtunk, megtudtuk, hogy a szaunasapka viselése itt kötelező – később pedig meg is tapasztaltuk, hogy ennek a mókás sapkának bizony komoly feladata van. Megvédi a hajat a gőztől, illetve nem engedi a fejnek, hogy felmelegedjen. A fej hűtése kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy tűrhető legyen a magas hőfok. Hogyha a fej is túlhevül, rosszul lehetünk és elviselhetetlenné válik a szaunázás.

A kötelező zuhanyzás után lefeküdtünk a szaunaágyakra. Sergey és Sasha – végig ők feleltek a kényelmünkért –, két tölgyfalevélből készült szaunavirgáccsal mozgatta a levegőt és legyezett minket. A 60–70°C-ra hevített köveket állandóan locsolták illóolajos vízzel, így egyszer vanília, majd citrom és eukaliptusz illata terjengett. A 12–15 perces gőzölés és izzadás után kimentünk a pihenőtérbe, ahol nassolnivalókkal és gyógyteával vártak. Megkóstoltuk a diólekvárt is, amely teába téve ugyanolyan édes ízt ad, mint a méz, de magában is nagyon finom.

Kényeztető pihenés és regenerálódás – kipróbáltuk a szláv szaunát

A kezelés második szakaszában szintén gőzölés következett. Kissé meglepődtünk, amikor nem párna várt minket, hanem nyírfalevélből készült virgács. Ám ez is pont olyan kényelmes volt, így újból elhelyezkedtünk a fából készült szaunaasztalokon. Most sokkal többet voltunk a gőzben, így azért, hogy kényelmesen lélegezhessünk, fenyőfa ágaiból készült jeges virgácsokat helyeztek az arcunkra. Ezek lehetővé tették, hogy hideget kapjon az arcunk és a fejünk, na meg hogy könnyebben lélegezhessünk. Miután kellően felmelegedett testünk minden porcikája (csikis volt, amikor külön a lábfejeinket kellett megmelegíteni), sós bőrradírozás következett. Jól megdörzsölték a bőrünk, hogy megszabaduljunk az összes elhalt hámsejttől. Ezután rajtunk maradt még a bőrradír, és úgy folytatódott a gőzölés. A masszázs után ellazultan és megpihenten hallottuk a hírt: most jön a hideg víz. Természetesen a fiúk előre szóltak, hogy mi következik, és kérték, hogy szóljunk, ha nem bírjuk. Mi megerősítettük őket, hogy kemények vagyunk és nem lesz bajunk egy kis hidegtől. Eleinte csak a lábainkat öntötték le, majd a karjainkat, így volt időnk fizikailag és mentálisan is felkészülni. Ezután mély levegő, kifúj, és érkezett a hasunkra is a víz. Rögtön utána úgy éreztük, hogy mindez nem is volt olyan vészes – az igazi hideg zuhany azonban csak ezután következett!

A fiúk kikísértek minket két, magasan a falra rögzített fahordóhoz. A gyanúsan lógó madzagok láttán már tudtuk, mi következik. Megtörtént a visszaszámlálás a mély levegővétel, és a nyakunkba zúdult a jéghideg víz. Ezután már nem volt megállás. Beültünk egy hideg vizes kádba és dézsába is, hogy kimaxoljuk a szláv szaunázás élményét. Profi tipp: ha nem mozogsz a vízben, akkor nem is olyan rossz érzés.

Kényeztető pihenés és regenerálódás – kipróbáltuk a szláv szaunát

Beültünk egy hideg vizes kádba és dézsába is, hogy kimaxoljuk a szláv szaunázás élményét

A jéghideg-vizes fürdő után jól esett megpihenni a lebegő ágyakban és elkortyolgatni egy-egy bögre meleg teát. Ezalatt a fiúk előkészítették a szaunát a harmadik fázisra. Szintén gőzölés következett. Már gyakorlott mozdulatokkal foglaltuk el helyeinket és igazítottuk meg védősapkáinkat. Előzetesen elmondták, hogy most jön a vérkeringést legjobban felpezsdítő rész.

A legyezés mellett kisebb csapásokat mértek ránk a virgácsokkal. Cseppet sem volt fájdalmas, sőt, nagyon is jóleső érzés volt. Ezen a ponton már annyira el voltunk lazulva, hogy szempillantás alatt elrepült az idő. Még követte ezt egy 10 perces aromaterápia-kezelés, ahol relaxáló zenét hallgattunk és engedtük, hogy minden toxin elhagyja a testünket. A vége felé arra is volt időnk, hogy kifaggassuk Sergey-t, mióta foglalkoznak a szláv szaunával. A válasz annyi volt: régóta. Majd elmagyarázta, milyen funkciója van a legyezésnek, a csapkodásnak, és még a sapkára is rákérdeztünk.

Kényeztető pihenés és regenerálódás – kipróbáltuk a szláv szaunát

A vége felé arra is volt időnk, hogy kifaggassuk Sergey-t

Sergey szavaival élve ez a szeánsz felért egy újjászületéssel, és igaza is volt. Bátran ajánljuk mindenkinek, hogy legalább egyszer mindenképpen érdemes kipróbálnia, milyen is a szláv szauna. Akár órákig ellettünk volna a kellemes melegben – nem gondoltuk volna, hogy kilépve a fürdőből hidegnek tűnik majd a kinti 35 Celsius-fok.

Szerző: Balogh Sára Fotó: Spartisan, szerző sajátja