Semmiképp se próbáljuk jalapenóval kezelni az árpát, bármit mond a TikTok

2022. szeptember 30.
A TikTok már megint olyan dologra próbál megoldást adni, amivel inkább orvoshoz kellene fordulnunk. Nem az árpa az, amit otthon, házilag, jalapenóval kellene meggyógyítanunk.
  • Az árpa önmagában is fájdalmas probléma, a szemhéjon található faggyútermelő mirigyek gyulladása okozza.
  • A gyógymódként alkalmazott jalapeno további irritációt, fertőzést, pirosságot okozhat a szemhéjon, sőt, akár károsíthatja is a szem szaruhártyáját.
  • Nem a jalapeno az egyetlen, amit a TikTok természetes gyógymódként javasol az árpára, ám a szemorvosok egyik módszert sem ajánlják.

Valószínűleg kijelenthetjük, hogy a TikTok otthoni gyógymódjavaslatai ezúttal túl messzire mentek. Vannak olyan dolgok, amikre kifejezetten hatásos megoldást nyújt a videómegosztó oldal, ám amikor arról győzködnek a TikTok-felhasználók, hogy a jalapeno paprika remek gyógyszer az árpára, ideje kételkednünk.

jalapeno-tiktok-arpa

A józan ész is azt diktálja, hogy a jalapenós TikTok-trükköt nagy ívben kerüljük el

Az árpa önmagában is fájdalmas probléma, a szemhéjon található faggyútermelő mirigyek gyulladása okozza. Erre javasolja a TikTokon látható videóban valaki, hogy dörzsöljünk jalapenót a szemünknél a problémás területre, így meggyógyíthatjuk az árpát, amit egyébként bakteriális fertőzés okoz. Nem árulunk el nagy titkot, hogy a szemorvosok nem voltak boldogok a javaslattól, mikor eléjük került a videó.

Kezelheti a jalapeno az árpát?

Semmiképp – jelentette ki dr. Diane Hilal-Campo szemorvos. – Aki véletlenül a szeméhez nyúlt, miközben csípős paprikával főzött, valószínűleg el tudja képzelni, miért rossz ötlet jalapenót dörzsölni a szemünk melletti területre.” Sőt, a paprikát csípőssé tevő vegyület – a kapszaicin – az aktív összetevője a paprikaspray-nek, amit önvédelmi eszközként használhatunk a támadó szemébe fújva. 

„A gyógymódként alkalmazott jalapeno további irritációt, fertőzést, pirosságot okozhat a szemhéjon, sőt, akár károsíthatja is a szem szaruhártyáját – folytatta dr. Hamza Bhatti bőrgyógyász, ha nem lettek volna elegendőek a szemorvos érvei a TikTokos gyógymód ellen. – Ronthatunk az árpán is a csípős paprikával. Inkább antibiotikummal kezeljük a problémát.” És bár a videón egész paprikát használnak, a lehetséges mellékhatások nem érik meg a kockázatot.

Nem csak a paprikát ajánlják az árpára

A józan ész is azt mondja, hogy ezt a TikTok-trükköt nagy ívben kerüljük el, de nem a jalapeno az egyetlen olyan természetes gyógymód, amit az árpa kezelésére a videómegosztó felhasználó javasolnak. Egy nő a csípős paprika helyett fokhagymát dörzsöl a gyulladt szemhéjába, ezzel csökkentve a duzzanatot, másvalaki az almaborecettel való pakolást javasolja gyors gyógymódkként az árpára. Mondanunk sem kell, hogy a szakemberek szerint ezek ugyanolyan veszélyesek és feleslegesek, mint a jalapeno.

„Szemfertőzések esetén semmi ilyesmi nem javasolt a gyulladás kezelésére. Ezek csak még jobban felerősíthetik a gyulladásos folyamatokat, irritálhatják a szemet és kémiai égést okozhatnak” – hangsúlyozta dr. Hilal-Campo. „Ne kockáztassuk a szemkárosodást ezekkel az otthoni módszerekkel, ha pedig már kipróbáltuk, és csípős paprika vagy más ételmaradvány került a szemünkbe, folyó vízzel alaposan öblítsük át a szemet.”

De hogyan kezeljük az árpát, ha nem jalapenóval?

Ha árpánk van és otthon próbáljuk kikezelni, mert nem tudunk orvoshoz menni, a szakemberek szerint az alábbi lépéseket érdemes követni:

  • Alkalmazzunk meleg vizes borogatást az árpán 10-20 percig, a nap folyamán többször, akár 10-14 napig. „Ez megnyugtatja a mirigyeket, megnyithatja az eltömődött járatot” – magyarázta dr. Bhatti.
  • Ne használjunk kontaktlencsét vagy sminket a szemünkön az alatt az idő alatt, míg az árpa el nem múlik. A korábban használt szempillaspirált, ecseteket, szemfestéket is érdemes lecserélni, mert a baktériumokat ismét visszahordhatjuk a szemünkre, ha a régi sminkkellékeket használjuk újra. 
  • Ne piszkáljuk az árpát. Ne próbáljuk kinyomni, ez már a pattanásoknál sem válik be! Ha nyomkodjuk, gyötörjük az árpát, azzal csak azt érjük el, hogy továbbterjed és még gyulladtabb lesz a szemünk.

Ha nem javul az árpa, mindenképp forduljunk orvoshoz, mert antibiotikumos krémre, cseppre lehet szükség. De soha, semmilyen körülmények között ne dörzsöljünk jalapenót, fokhagymát vagy almaborecetet a szemünkbe. A szem fájdalomreceptorai nagyon érzékenyek, így bármilyen diszkomfort csak sokkal rosszabb lehet az ilyen otthoni gyógymódoktól, bármit is állítson a TikTok. Ráadásul a gyógyulás is elhúzódhat, elnyújtva a szenvedésünket.

Forrás: Allure Fotó: Getty Images

Olvass tovább!