4 jel, hogy toxikus testvéred van

2023. szeptember 01.
A toxikus családi viszonyok kapcsán leginkább a szülőkről szoktunk beszélni, pedig az is lehet, hogy a testvéred mérgezi az életedet. Elmondjuk, hogyan ismerheted fel!
  • Nehéz lehet elfogadni és felismerni, ha toxikus testvérünk van, pedig egy ilyen közeli hozzátartozóink is mérgezheti az életünket.
  • A manipulatív viselkedés, a határok átlépése intő jelek lehetnek, amikkel érdemes foglalkozni.
  • Végső esetben néha az a legjobb döntés számunkra, ha eltávolodunk kicsit a testvérünktől.

1. Folyton manipulálni próbál

Ez a toxikus személyek egyik legfőbb ismertetője, amit attól függően könnyebb vagy nehezebb észrevenni, hogy az illető mennyire jó a manipulációban. Figyeld meg, hogy a testvéred hogyan fogalmaz meg feléd kérdéseket, kéréseket, hogyan kommunikál veled. A manipulatív ember szeretné elérni, hogy minden az ő akarata szerint történjen, így a velük való kapcsolatok egyenlőtlenek, az ő egójuk körül forognak. Próbáld megfigyelni ezeket a mintákat, és ha legközelebb tapasztalod őket, törd meg őket. Például a testvéred előáll egy előre leszervezett programmal, amit nem egyeztetett veled, és azt érezteti veled, hogy a te hibád, ha nem érsz rá. Mondd meg neki, hogy amikor a megkérdezésed nélkül szervez programot, úgy érzed, nem veszi figyelembe a te szempontjaidat, és ettől rosszul érzed magad – valószínűleg nem tudod megváltoztatni a manipulatív embert, de azt megteheted, hogy nem hagyod manipulálni magadat.

2. Nem tiszteli a határaidat

Szereted a testvéredet, ezért elnézed neki, ha szó nélkül toppan be hozzád, és tovább marad, mint ami számodra komfortos lenne. Esetleg megkérdezés nélkül kölcsönveszi a holmijaidat, hiszen úgyis testvérek vagytok. Bármilyen közeli is a testvérek közötti viszony, a határok tisztelete nagyon fontos marad. Nyugodtan állítsd fel saját határaidat, és jelezd a testvérednek, hogy szeretnéd, ha betartaná őket: például megkérheted, hogy szóljon, mielőtt szeretne meglátogatni téged.

3. Mindenből versenyt csinál

A testvérek között alapvetően is gyakori a rivalizálás, de ez ideális esetben főleg kisebb korban van jelen. A toxikus testvér mindenből versenyt csinál, legyen szó munkahelyi sikerekről vagy gyereknevelésről, biztosan rá tud majd licitálni az eredményeidre. Fontos, hogy a testvéred megtanuljon örülni a sikereidnek és a háttérbe tolni saját magát, ha másokról van szó – persze ez az utóbbi a toxikus emberek számára az egyik legnehezebb feladat.

4. Lefáraszt az együtt töltött idő

Talán nem tudod pontosan megmondani, mi a gond a testvéreddel, de valamiért mindig azt érzed, hogy lefáraszt, kimerít az együtt töltött idő. Ez szintén arra utalhat, hogy toxikus kapcsolatról van szó. A mérgező személyek általában fárasztóak, hiszen mindig csak róluk van szó, szeretik magukat áldozatszerepbe helyezni, és persze mindig kavarnak maguk körül valami drámát… Ne feledd, még ha a testvéredről van is szó, nem vagy köteles mindezt végighallgatni. Fontos, hogy tudd, ha a testvéred rossz hatással van a mentális egészségedre, minden jogod megvan ahhoz, hogy kicsit meglazítsd a szálakat, és magad számára is komfortosabbá formáld ezt a kapcsolatot.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images