5 egyszerű módszer, amivel sokkal rendezettebb lesz az otthonod

2023. szeptember 07.
Nem kell egyik pillanatról a másikra Marie Kondóvá válnod, a következő tippeket kezdő rendszerezők is bátran kipróbálhatják!
5 egyszerű módszer, amivel sokkal rendezettebb lesz az otthonod

Rögtön első lépésként felejtsd el a tökéletességet! Nem kell, hogy az otthonod minden percben olyan makulátlan legyen, mintha csak egy múzeumban járnál. Kezdetben inkább törekedj arra, hogy a legnagyobb problémákat megoldd: lakásod azon részeire koncentrálj, amelyek téged vagy a párodat leginkább zavarják és amik a mindennapi életeteket is nehezebbé teszik.  

A következő tippekkel úgy teheted rendezettebbé az otthonod, hogy közben a rendrakási szokásaidba is bevezetsz egy rendszert.

Szabadulj meg a szétszórt papíroktól!

Első lépésként járd végig a lakást, és minden papírt (levelet, számlát, újságokat… stb.) szedj össze és gyűjtsd őket egy halomba. Ezután ülj le és egyesével haladj végig minden papíron, nézd végig őket majd az alábbi rendszer szerint válogasd szét:

  • mehet a szelektívbe: ebbe a halomba mehet minden, amire már nem lesz szükséged, és amit nem akarsz megtartani. Ezek mehetnek is a kukába!
  • szükséged van rájuk: ezeknek a dokumentumokban célszerű kinevezni egy lefűzhető mappát vagy dobozt.
  • elintézendő ügyek: a befizetendő számlák, a függőben lévő teendők tartoznak ide. (És ha egy újságot még csak félig olvastál ki, az is ide jöhet.) Ezeket egészen addig tartsd csak meg, amíg el nem intézted a velük kapcsolatos tennivalókat.

Kidobni vagy nem kidobni – az itt a kérdés

Annak érdekében, hogy rendrakás közben el tudd dönteni, mi legyen egy-egy mütyür, kacat, apróság sorsa, mindig tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Használtam az elmúlt évben az adott tárgyat?
  • Használom az elkövetkező egy évben?
  • Megvenném újra ma is?
  • Megéri megjavítani, ha elromlott?
  • Megtartanám, ha költöznék?

Ha a kérdésekre egyértelműen nem a válaszod, nyugodtan búcsút inthetsz az adott tárgynak, hiszen az szinte biztosan csak az értékes helyet foglalja.

Szüntesd meg a káoszt az előszobában!

Ide lépnek be elsőként a lakásod látogatói és téged is ez a látvány fogad, amikor hazaérsz, az előszobában tomboló káoszt tehát érdemes lehet megszüntetni.

  • Ha általában itt esnek ki a tárgyak a kezedből, akkor nyiss nekik egy kacatos tárolót, fiókot, amit hetente, kéthetente átválogatsz. Így nem lesz tele az előszobád blokkokkal, fecnikkel, mindenféle mütyürökkel. 
  • Szezonváltás idején gyűjtsd össze a kiegészítőket (sapkákat, sálakat… stb.) és találj nekik helyet a gardróbodban.
  • Ha túl kicsi a helyed és nem fér el egy rendes szekrény a cipők számára, akkor néhány felakasztható cipőtároló vagy pár cipőtároló doboz segíthet a rendszerezésükben.

Ne használd a padlót tárolásra!

A padlón tárolt tárgyaktól kétszer olyan rendetlennek tűnhet egy szoba. Ahelyett, hogy a földre pakolnál, próbálj meg függőlegesen rendszerezni, vagy a fal melletti tároló alkalmatosságok, esetleg szekrénybe, gardróbba rejtett lehetőségek után nézni.

Inkább előzd meg a bajt!

Ha egyszer belekezdesz a rendrakásba, utána érdemes arra törekedned, hogy többé ne engedd be a káoszt és a felesleges dolgokat az otthonodba. Gondold át, melyek a lakásod legproblémásabb részei, és találd ki, hogyan előzhető meg, hogy felhalmozódjanak ismét a kacatok azon a helyen. Például iratkozz le a különféle reklámkatalógusokról, vagy vezesd be a gardróbodba az „egy jön, egy megy” szabályt.

Fotó: Getty Images, Unsplash