Végre kiderült, hogy valóban létezik-e barátság férfiak és nők között

Végre kiderült, hogy valóban létezik-e barátság férfiak és nők között

2023. október 05.
Létezik-e barátság férfiak és nők között? Csak barátság, tehát romantikus érzések nélkül? Ez egy ősrégi kérdés, amiről mindenkinek megvan a személyes véleménye, és amire úgy tűnik, a mai napig nem sikerült egzakt választ adni.

Szóval, létezik barátság férfi és nő között?

A rövid válasz: igen. A hosszú viszont ennél sokkal bonyolultabb. Amennyiben mindkét félnek egyértelműek és jók a szándékaik, létezhet barátság bármiféle testiség nélkül, hiába akarja velünk a társadalom elhitetni az ellenkezőjét. A filmekben sem ábrázolják ezt másképp, hiszen legalább egy apró szikra mindig kipattan a szereplők között – gondoljunk csak Harryre és Hermionéra, vagy lényegében bárkire a Jóbarátokból.

Az a felfogás, hogy a férfiak és a nők nem lehetnek barátok, bizony elég szexista, és talán nem is lenne túlzás azt állítani, hogy mindez abból fakad, hogy a társadalom alulértékeli a nőket. Hiszen ahelyett, hogy egyenrangú félként gondolnának rájuk, csak romantikus vagy szexualizált módon jelennek meg a férfiakkal való barátság tükrében. Ez az erőltetett kapcsolatépítés viszont a férfi ábrázolásra is káros, hiszen tartósítja azt a narratívát, miszerint a férfiak csak „egy dologra” vágynak, ezáltal egészen egydimenziósnak tüntetve fel őket.

De ez a furcsa nemi elkülönítés már egészen kiskorunkban elkezdődik, amikor az oktatási rendszer kapuiban állva bármiféle hátsó szándék nélkül keverednek a fiúk és a lányok egymás társaságában. Máris mindenki azt fogja kérdezni, hogy vajon Petike tényleg csak barátja-e Pirikének, vagy a szerelme – és ezzel máris elültetik a fülünkben a bogarat.

Én például már egészen a bölcsőde óta barátkozom fiúkkal. Az egyik óvodai társammal szomszédok voltunk, és minden délutánt a házunk előtti játszótéren töltöttünk, még az általános iskola alsó tagozatában is. Az iskolában azonban egyre inkább elkezdtek minket arra szocializálni, hogy a fiúk és a lányok különböznek egymástól, a köztünk lévő barátság pedig elképzelhetetlen hátsó szándék nélkül.

parkapcsolat-baratsag

A gimnáziumban már egy egészen másik dimenzióba csöppentem. Kis közösségünkben mindegy volt, hogy melyik nemet képviseled, mert végre az számított, hogy tudsz-e kapcsolódni a másikhoz. Ez pedig a mai napig nem változott. Persze, néha-néha viccelődtünk az együttléttel, és azt sem szeretném hazudni, hogy a kémia minden ilyen kapcsolatomban meghazudtolta önmagát, mégis úgy éreztem magam jól, ha egyenlő arányban töltődtem fel férfi és női energiákkal.

Ehhez pedig nem kellett, hogy idealizáljanak (és nem is tették), egyszerűen csak nem merültek fel mélyebb érzelmek egyikünk részéről sem, hiszen nem éreztük azt a bizonyos pluszt, amire szükségünk lenne egy potenciális társ személyében. Persze, olyanra is volt példa, hogy valakivel pengeélen táncoltunk az érzelmek határán, mégis tudatosan dolgoztunk azon, hogy majd egyszer legjobb barátokként ölelhessük egymást majd a másik esküvőjén.

A környezetemben mindenre láttam példát. Volt, akiken messziről látszott, hogy semmit nem szeretnének egymástól, másoknál éppen az egyikük számára nem volt alkalmas a pillanat. Arra is láttam példát, hogy az ismerőseim addig voltak csak barátok, amíg mindketten kapcsolatban voltak, majd egymásra találtak, és volt, akik között folyamatos volt a huzavona, amit sok-sok bónusz kísért. De vajon ezeket a kapcsolatokat is lehet barátságnak nevezni?

A tudomány mai állása szerint…

Társadalmunk szexista, szeparatista ideológiái ellenére a tudományos kutatások alátámasztják azt a tényt, hogy igenis létezik barátság férfiak és nők között. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a kapcsolatok azért is alakulnak ki, mert másfajta támogatást és kiteljesedést nyújtanak, mint az azonos neműek között barátságok.

Heidi M. Reeder fontos tanulmánya a témában a Journal of Social and Personal Relationships folyóiratban jelent meg 2000-ben. 20 férfi-női baráti kapcsolat elemzése után Reeder megállapította, hogy ezeknek a kötelékeknek a jelentős része baráti alapokon nyugodott. Reeder 2016-ban egy másik tanulmányt is publikált, amiben azt írta: „Az eredmények azt mutatják, hogy a nők a férfi-női barátságukat leggyakrabban testvérkapcsolatként építik fel, a férfiak pedig leggyakrabban »csak barátoknak« titulálják ezeket, és a kapcsolatukkal mindkét fél magasan elégedett volt.”

Egy szintén 2016-ban publikált tanulmányban Linda A. Sapadin kutató azt is megvitatta, hogy a heteroszexuális férfiak és nők hogyan minősítik baráti kapcsolataikat. A nők azonos nemű barátaikat általánosan magasabbra értékelték a kapcsolat minősége és intimitása szempontjából, a férfiak viszont pont, hogy a nőkkel való barátságaikat értékelték hasonlóan, kivéve az intimitást, amit sokan ugyanolyan szintűnek értékeltek az azonos nemű emberekkel kötött barátságaikban is. Sapadin persze azt is megjegyezte, hogy annak ellenére, hogy a férfiak és a nők is elkülönítették egymástól a szexualitáson alapuló kapcsolataikat, sok barátságban jelen van az ilyen jellegű feszültség.

Egy másik kutató, Tobias Altmann, a Journal of Individual Differences című folyóiratban megjelent tanulmánya szerint a barátság összefügg a rugalmassággal, a jóléttel, az élettel való elégedettséggel és talán még a hosszabb élettartammal is. Ezek a kapcsolatok sokfélék lehetnek, hiszen más és más a felek közelsége, illetve a kapcsolat funkciója is az életkor, az érdeklődési körök vagy más tulajdonságok függvényében.

Altmann azt találta, hogy főként az alapvető értékek azok, amelyek meghatározzák, kivel alakítunk ki baráti kapcsolatot. A férfi-női barátságok vizsgálatára Altmann több mint 1300 résztvevőt toborzott. A személyes értékeket kérdőívvel mérték, és kiderült, hogy azok a férfiak és nők, akik értékelik a hagyományt és a konformitást, alacsonyabb számban barátkoztak az ellenkező nem képviselőivel. A párkapcsolatban élő nőknek több férfi barátjuk volt, mint az egyedülálló nőknek, az idősebb férfiaknak pedig több női barátjuk volt, mint a fiatalabbaknak.

Még több a kérdés, mint a válasz

A barátság a legtöbb ember számára nagyon fontos, egyenesen óriási érték, pláne, ha gyermekkor óta tart. Ezek a kapcsolatok a stabilitás és a fejlődés, az öröm és az emlékek forrásai, ami által gazdagabbak lehetünk és teljesebbé válhatunk. A barátok sok tekintetben még közelebb is állnak egymáshoz a házastársaknál, hiszen ezek a kapcsolatok ugyanolyan bensőségesek tudnak lenni, ha nem még annál is jobban. Talán éppen azért, mert elkerülik őket a romantikus bonyodalmak – kivéve persze bizonyos eseteket.

Sokan azt feltételezik, hogy férfiak és nők között csak akkor létezhet barátság, ha annak legfőbb motivációja a szex, esetleg ha az egyik fél többet szeretne a másiktól. Pedig nem ez az egyetlen lehetséges út. Persze az is rendben van, ha ott van a szikra köztetek, de amennyiben tényleg nem szeretnétek egymástól többet, nem szabad természetesnek venni a másik társaságát, hiszen előbb-utóbb mindannyian találunk valakit, akivel le akarjuk élni az életünket. Ez nem jelenti azt, hogy ez esetben búcsút kell mondanunk egymásnak. Néha tényleg jobb, ha csak barátok maradunk.

Forrás: Psychology Today, YourTango, Fotó: Getty Images