10 mérgező barát, akiktől 30 éves korodra meg kell szabadulnod

2023. szeptember 11.
Nem több barátra, hanem jó barátokra van szükségünk. A barátság nagyon bonyolult emberi kapcsolat. Nemcsak az idővel változik, hanem velünk együtt is.
10 mérgező barát típus
  • A korral biztosan rájövünk: nem több barátra, hanem valódi barátokra van szükségünk.
  • Időnként előfordul az is, hogy a jó barátok rosszá válnak, míg a korábbi ellenlábasokból valódi jó barátok lesznek.
  • A mérgező barátokra viszont egyáltalán nincs szükségünk az életünkben.

Mindenkinél mást jelent, mennyi barát a túl sok. És mindenkinek más az igaz barát. Ami közös lehet, hogy a mérgező barátok típusai bárkinél rossz hatással vannak a testi-lelki jóllétre. Mutatjuk, melyik az a tíz mérgező barát, akitől meg kell szabadulnunk 30 éves korunkra.

1. A folyton boldogtalan barát

Valószínűleg mindenkinek volt (vagy van) olyan barátja, aki folyamatosan panaszkodik. Soha semmi nem elég tökéletes, nincs egy boldog pillanat az életében. Azért mérgezőek az ilyen barátok, mert idővel ez a negativitás a mi életvidámságunkat is lerombolja. Mi is átlényegülhetünk a sok rossz súlya alatt az életére folyamatosan panaszkodó baráttá. Mielőtt ez megtörténne, fontos, hogy szembesítsük ezzel a folyton boldogtalan barátunkat, és ha nem változik, szakítsunk vele.

2. A hipokrita barát

Annyival rosszabbak a hipokrita barátok a folyamatosan boldogtalannál, hogy mindig mindenért mást hibáztatnak. Ők az örök áldozatok, más embereké, a természeté, az életé. Soha nem vállalnak felelősséget tetteikért, de nagyon gyorsan figyelmeztetnek minket a mi tetteink következményeire. Érdemes átgondolni, vajon valóban fenn kell-e tartanunk egy ilyen mérgező emberrel a barátságot.

3. A barát, aki lehúz minket

A kritika jó dolog. A barátságban fontos az őszinteség, ahogy az őszinte, építő jellegű kritika is. Ám ha a reakció folyton lekicsinylő, becsmérlő, amikor megosztunk valamilyen hírt a barátunkkal, az nem biztos, hogy barátság. Amikor valaki mérgező módon mindig tönkreteszi az örömünket, és képtelen a sikerünket elismerni, az inkább mérgező, mint jó barát.

4. Aki fogához veri a garast

A spórolás hasznos dolog, és jól jöhet egy olyan barát, aki mindig képben van az akciókról és remek tippjei vannak arra, hogyan foghatjuk meg a pénzt. Ám amikor azt várja el, hogy mindig mi fizessünk mindent, soha nem vesz részt az ajándékozásban és még kölcsön is kér, amit gyakran elfelejt megadni, nem biztos, hogy gyümölcsöző fenntartani ezt a mérgező barátságot.

5. Mérgező barát, aki ránk borítja az érzelmeit

Amikor valaki mérgező módon mindig tönkreteszi az örömünket, és képtelen a sikerünket elismerni, az inkább mérgező, mint jó barát

Amikor valaki mérgező módon mindig tönkreteszi az örömünket, és képtelen a sikerünket elismerni, az inkább mérgező, mint jó barát

Nagyon könnyű felismerni azt a mérgező barátot, aki mindig ránk ömleszti az összes hangulati kitörését. Ha ez túl sokáig megy így, egy idő után megkérdőjelezhetjük saját magunkat: vajon rossz emberek vagyunk, amiért nem akarjuk ezt hallgatni mindig? Ahelyett azonban, hogy magunkban kételkedünk, vágjuk el a szálakat a mérgező baráttal.

6. Aki mindig mindent elfelejt

Az ilyen mérgező barátok mindent elfelejtenek. A megbeszélt találkozót, a születésnapunkat, a fontos munkahelyi eseményeket, amit akár tízszer elmondtunk nekik. Ne érezzük úgy, hogy a mi feladatunk az élő határidőnaplójának lenni. Épp elég a saját életünket mederben tartani, a mérgező barátunkét nem kell magunkra venni.

7. Az elérhetetlen barát

Nagyon egyszerű a képlet. Ez a mérgező barát soha nincs jelen a fontos alkalmakon, életünk mérföldkőnek számító eseményein vagy amikor legjobban szükségünk van rájuk. Azt persze elvárnák, hogy mi mindig ott legyünk, amikor ők akarják. Jobb egy ilyen mérgező baráttal megtartani a két lépés távolságot, ha ez túl sokszor megtörténik.

8. Az önző barát

Már maga ez a kifejezés önellentmondás, hiszen egy barát azért is a barátunk, mert önzetlenül segít, amikor tud és szükségünk van rá. Ez általában kölcsönös és arányos. Ám amikor valaki soha nem enged, mindig csak mi vagyunk azok, akik alkalmazkodunk, át kell gondolnunk, vajon mennyire mérgező ez a kapcsolat.

9. Aki a hátunk mögött kibeszél

Elmondtunk a barátunknak egy titkot, amit másnap már az egész város tud? Ez a barát lehet, hogy mégsem olyan jó, mint azt gondoltuk. Pont erre utal az a mondás: ilyen barátok mellett nincs szükségünk ellenségekre.

10. A diplomata barát

Nehéz megállapítani erről a típusról, mennyire mérgező barát, hiszen a világnak szüksége van diplomatákra. Ők azok, akik békét és harmóniát képesek teremteni, amikor káosz alakul ki. Egy barátságban azonban a diplomatikusság visszafelé is elsülhet. Ha egy barát soha nem áll ki mellettünk nyíltan és nem tudhatjuk biztosan, hogy velünk van, amikor kell, az az ember könnyen lehet, hogy nem is igazán a barátunk.

Forrás: Your Tango, fotó: Unsplash