Nyomozós fejtörő: csak a zsenik jönnek rá, ki lehet a nő lánya

2023. október 06.
Itt az ideje újra megmozgatni az agyadat és megállapítani, a három lány közül melyik lehet a képen szereplő nő gyereke. De előre szólunk: a válasz korántsem egyértelmű.

A „nyomozós” fejtörők a netezők kedvenc online feladványai közé tartoznak, nem véletlenül: itt nem csupán kilógó részleteket kell megtalálnunk figyelmünk segítségével, de egészen mélyen meg kell mozgatnunk az agyunkat. Az ilyen IQ-tesztnek is beillő feladványoknál általában az a cél, hogy egyszerre értelmezzük és kontextusba helyezzük a képet, miközben nagyon alaposan szemügyre kell vennünk a részleteket is. Tulajdonképpen tényleg úgy kell dolgoznunk, mintha nyomozók volnánk: folyamatosan gyűjtjük az információkat a kép alapján, amikből aztán megpróbálunk valamiféle narratívát építeni. Persze nyomozó sem lehet mindenkiből: rendkívül éles észjárásra és átlagon felüli logikai képességekre van szükség hozzá, hogy rájöjjünk a helyes megoldásra.

Ki lehet a nő lánya?

Az alábbi képen például azt kell megállapítanunk, hogy ki lehet az illusztráción szereplő nő gyereke. Bár a képen három fiatal lány is van, valójában csak az egyik gyerek tartozik hozzá. Ahhoz, hogy megoldjuk a trükkös fejtörőt, először érdemes átgondolnunk, milyen jegyek alapján azonosítjuk általában a szülő-gyerek viszonyt. Az egymástól való távolság, vagy közelség? Fizikai hasonlóság? A viselkedésben tapasztalható párhuzamok? Vagy más apró jelek.

Vegyük sorra ezeket, aztán elemezzük a képet – de előre szólunk, a válasz egyáltalán nem olyan egyértelmű!

Szeretnéd ellenőrizni a válaszodat vagy megnéznéd a helyes megfejtést? Görgess lejjebb a megoldásért!

.

.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az árulkodó részlet

Elsőre talán a fizikai hasonlóságból indultunk ki – ebből kézenfekvőnek tűnhet, hogy a barna hajú, kék szemű lány a nő gyereke. De természetesen jól tudjuk, hogy az anyák és lányaik hajszíne egyáltalán nem mindig egyezik: elképzelhető például, hogy az anyuka festi a haját, ahogy az is, hogy a gyerek az apuka vagy más rokon hajszínét örökölte. Ennél a fejtörőnél sem a hajszín segít rávezetni minket a valódi megoldásra, hanem egy sokkal finomabb és sokkal apróbb részlet. Érdemes megnézni, hogy a képen látható figurák rendelkeznek-e valamilyen kiegészítővel, különleges ismertetőjellel. Rögtön láthatjuk, hogy a szőke hajú kislány V-betűs karkötőt visel, és azt is kiszúrhattuk, hogy az anyuka csuklójára egy V betű van tetoválva. Így már egyértelmű, hogy a szőke lány tartozik hozzá, akinek a keresztneve minden bizonnyal V betűvel kezdődik. 

Ha kipróbálnád magad más nyomozós fejtörőben is, nézd meg ezt a feladványt, ahol azt kell kitalálni, melyik orvos szeretné elrabolni a kisbabát.

Forrás: BrightSide