Pánszexuális vagy biszexuális? Mi a különbség?

2023. október 06.
Tisztázzuk, hogy mégis mi a különbség a kettő között.
Férfi csuklója

Általában a pánszexualitás a szexuális vagy romantikus vonzalom kialakítását jelenti nemtől függetlenül. Azok az emberek, akik pánszexuálisnak vallják magukat, a vonzalmat és a kapcsolatot nem korlátozzák magára a nemre, hanem minden nemhez, minden egyénhez vonzódhatnak. Azonban egy 2018-as kutatásban azok az emberek, akik pánszexuálisnak vallották magukat, az alábbi módokon írták le, hogy ez mit is jelent számukra:

  • „Csak szeretem az embereket. Inkább a személyiségek vonzanak, mint a nemek, de még mindig nem vagyok 100 százalékosan biztos abban, hogy címkézzem magam.”
  • „Szeretem az androgün embereket.”
  • „Érdekelnek az emberek, úgy általában.”
  • „Engem leginkább a nők vagy a nőies/androgün emberek vonzanak.”

Androgünnek hívjuk azokat az embereket, akik külsejükben, megjelenésükben is kombinálják a nőies és férfias vonásokat.

A biszexualitás több nemhez való szexuális és romantikus vonzalom kialakítását jelenti. A biszexualitással kapcsolatos általános tévhit az, hogy csak férfi vagy női testű emberekhez vonzódunk. Ez viszont nem mindig van így. „Régebben a férfiak és a nők iránti szexuális vonzalomként határozták meg a biszexualitást, de ma már az emberek nemről alkotott fogalma kiszélesedett. Ezért valaki, aki biszexuális, vonzódhat azokhoz az emberekhez, akik transzneműnek, nem binárisnak vagy a cisznemű spektrumon kívül eső embereknek azonosítják magukat” – mondja Justin Lehmiller, a Kinsey Institute tudományos munkatársa.

Nincs egyértelmű különbség a pánszexualitás és a biszexualitás között. Végső soron ennek a megítélésére a legjobb, ha rájövünk, hogy melyik definíció jellemez minket a legjobban. A „Nem egy nemhez vonzódom”, kifejezéssel értünk egyet inkább, akkor pánnak tekinthetjük magunkat. Ha viszont a „Bármilyen nemű emberekhez vonzódom”  mondattal tudunk a legjobban azonosulni, akkor biszexuálisnak. De ezek nem kőbevésett szabályok!

Kiemelt fotó: Getty Images