Ezektől a bőrápoló termékektől igazából csak több pattanásod lesz

2023. október 07.
Ha rendszeresen megjelennek a testeden a pattanások, akkor nem mindegy, hogy milyen összetevőket tartalmazó arcápolókat használsz. Ezek például csak rontanak a helyzeten!
Pattanásos nő

Olajbázisú formulák

Dr. Ivy Lee, dél-kaliforniai bőrgyógyász az Insidernek elmonda, hogy azoknak a pácienseknek, akiknél gyakran jelentkeznek pattanások, azt szokta tanácsolni, hogy kerüljék az olajos hidratáló és arctisztító készítményeket, mivel azok eltömíthetik a pórusokat. „A csomagoláson mindig keressük a nem kemedogén feliratot” – javasolta.

A komedogenitás egy összetevő vagy termék azon tulajdonságát jelenti, amely eltömíti a pórusokat, ezáltal pedig mitesszerek kialakulásához vezet.

Dr. Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai Kórház Bőrgyógyászati ​​Osztályának kozmetikai és klinikai kutatási igazgatója is megerősítette, hogy a zsíros vagy pattanásos bőrű embereknek különösen oda kell figyelniük az olajok elkerülésére. „Olyan termékeket javaslok, amelyek sem ásványi, sem növényi olajokat nem tartalmaznak. Jó választás lehet minden olyan arcápoló, ami ameldimetikont tartalmaz. De ha pattanásos bőrünk van, akkor kerülni kell a szkvalánt, ami egy tiszta, színtelen, illatmentes, olajszerű, de annál könnyedebb, gyorsan felszívódó folyadék, viszont növeli a pattanások megjelenésének valószínűségét” – tette hozzá Zeichner.

borapolas-enzim

E-vitamin-szérum használata

Az E-vitamin gyulladáscsökkentő tulajdonságáról ismert, de Zeichner emlékeztet rá, hogy olaj formában fokozhatja a zsírosodást. „Úgy tapasztalom, hogy azok a pácienseim, akik E-vitamint használnak, gyakrabban lesznek pattanásosak. Nekik azt tanácsolom, hogy inkább ragaszkodjanak a C-vitaminos termékekhez. Ennek hasonlóan az E-vitaminhoz antioxidáns hatása van, de kisebb a pattanások kialakulásának kockázata.”

Túl sok hámlasztó

Népszerűek az otthoni hámlasztó krémek és olajok, viszont a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a túl sok hámlasztó használata károsíthatja a bőr védőrétegét, és irritációhoz vezet. Ez pedig tovább erősíti a meglévő pattanásokat és bőrpírt okoz. A megoldás, hogy mindig adjunk pihenőnapot a bőrnek.

Lejárt termékek

A szakemberek úgy látják, hogy sokan nem figyelik a kozmetikumok lejárati dátumát. Lee felhívja a figyelmet arra, hogy dobjunk ki minden olyan arcápolót, ami már nem használható, mivel idővel kevésbé lesz hatékony, és bőrirritációt is okozhat.