Ezért ne hagyd ki soha a nyakadat a bőrápolási rutinodból

2023. július 31.
Az arcápolási rutinodat már tökélyre fejlesztetted és kívülről fújod az összes fontos hatóanyagot, amikre a bőrödnek szüksége van? Ez mind nagyon szuper, de mi a helyzet a nyakaddal? Hiába vagy tudatos az arcápolásban, ha a nyakadra nem figyelsz oda, később kellemetlen meglepetések érhetnek.
Ezért ne hagyd ki soha a nyakadat a bőrápolási rutinodból

Tény, hogy nem sokszor esik róla szó, pedig a nyak bőre ugyanolyan ápolást igényel, mint az arcod, sőt! A nyakadon a bőr valójában sokkal vékonyabb, szárazabb, a fejed folyamatos mozgatása miatt pedig rendszeresen igénybe is van véve. Ráadásul a nyakad bőrében viszonylag kevés faggyúmirigy található, ezért a rugalmassága, valamint a védekező- és ellenálló képessége is kisebb. Az pedig már csak hab a tortán, hogy amikor a fényvédelemről van szó,  gyakran megesik, hogy a nyak bőre egyszerűen kimarad a krémezésből. Mindez végül azt eredményezi, hogy megfelelő ápolás nélkül a nyakad bőre hamarabb elkezdhet ráncosodni, mint az arcod, és így könnyen elrontja az összképet.

Mit tehetünk a nyak ráncai ellen?

Mielőtt rátérnénk a konkrét bőrápolási tippekre, fontos kicsit az életmódról is beszélni. A nyakon megjelenő vízszintes ráncokért nagyon sok esetben a rossz testtartás vagy éppen a nem megfelelő alvó pozíció a felelős. Biztos te is észrevetted már, hogy ha home office-ban egész nap a laptopot bámulod, kicsit előre döntött fejjel, akkor estére meg is jelenik a nyakadon kettő vagy három csúnya vízszintes barázda. Ezek a barázdák idővel maradandóak lesznek, ha nem próbálod meg ellensúlyozni a helytelen tartást. Próbálj meg mindig odafigyelni rá, hogy a fejedet ne előrebiccentve, hanem felemelve tartsd, a válladat húzd hátra és a testtartásod legyen mindig egyenes. Lefekvéskor pedig arra törekedj, hogy lehetőleg nyújtott nyakkal aludj. Ebben sokat segítenek a speciális nyakat alátámasztó párnák. De a jó testtartás elérésben a rendszeres úszás és persze a jóga is sokat segíthet.

nyak-toka-szepseg

Hogyan ápold a nyakad bőrét?

Ha a testtartásodra tudatosan odafigyelsz, akkor második lépésként jöhet is a megfelelő nyakápolás. Úgy, ahogy a bőrápolási rutinodnál, a nyakápolásnál is nagyon fontos, hogy mielőtt bármit is felkennél, alaposan tisztítsd le a nyakad. A tisztítás után rá is térhetsz a hidratálásra, amihez bátran használhatod azt a kedvenc hidratáló krémedet, amit az arcodra is kenni szoktál. Ha nagyon tudatos vagy, akkor kereshetsz kifejezetten olyan krémet, amit a nyak ápolására fejlesztettek ki, de valójában az a legfontosabb, hogy a nyak száraz bőre mindig hidratált legyen. Ha fokozni szeretnéd a hatást, válasz C-vitaminban, E-vitaminban vagy A-vitaminban gazdag krémet. Ezt a két lépést a reggeli és az esti rutinodba is iktasd be, plusz harmadik lépésként napközben sose feledkezz meg a fényvédelemről!

A nyakápolás a sztároknak is prioritás

A hírességek a nyakápolással kapcsolatban nagyon is tudatosak, érdemes hát ellesni tőlük néhány tippet! J.Lo például már a húszas évei óta nagyon odafigyel a fényvédelemre, ami alól a nyaka sem kivétel. Lefekvés előtt minden este alaposan letisztítja a bőrét, éjszakára pedig természetesen hidratálót használ. Nicole Kidmant sem láthattuk még ráncos nyakkal, nem véletlenül. Ha bőrápolásról van szó, a színésznő a C-vitaminra esküszik, valamint az egyik legszuperebb szérumra, a retinolra. Bizony, a retinolt nyaktól lefelé is bátran használhatod, akár a dekoltázsodra is kerülhet belőle. Elizabeth Hurley-nek első hallásra kicsit fura a bőrápolási rutinja, de ha 58 évesen ennyire csodásan néz ki, valamit mégis jól csinálhat. Elizabeth saját bevallása szerint naponta tízszer keni be a bőrét hidratálóval: a nyakára mind a 10 alkalommal kerül krém, míg az arcára csak hatszor. 

Fotó: Getty Images, Unsplash