Mégsem egészséges egyenesen állni?

2023. október 09.
Néhány ortopéd sebész szerint a mai tinik testtartása nem is olyan rossz. Pedig nem is ülnek egyenesen...
Gerinc fájdalom nőnél

„Húzd ki magad gyerekem!” – mennyiszer hallottuk ezt a szüleinktől, a tanároktól. És ezt adjuk át mi is a gyermekeinknek.

Dr. Scott Mallozzi gerincsebész a Huffington Postnak adott interjúban arról beszélt, hogy a nyaknak és a fejnek nem szabad előre-, vagy hátradőlnie, hanem egyenesnek kell lennie úgy, hogy a fejünk a medencénk és a lábaink egy vonalban legyenek.

Azonban Dr. Mark Queralt, aki a Texasi Egyetem Mozgásszervi Intézetének orvosi igazgatója már hozzátette azt is, hogy vannak olyan egészségi állapotok – ilyen például a gerinc ízületi gyulladása – amikor egyes embereknek kényelmesebb a görnyedés. Gondoljunk csak az idősebbekre. „Nekik az egyenesnek nevezett testtartás fájdalmas lenne. Tehát, ami az egyik embernek jó testtartás, az nem biztos, hogy a másnak is megfelelő. Ez pedig ahogy öregszünk, úgy lesz egyre inkább érvényes ránk.”

Dr. Amit Jain ortopédiai sebész úgy hiszi, hogy a jó testtartás csökkenti a gerinc kopását és szakadását, miközben a görnyedt gerinc törékenyebbé válhat, és hajlamosabbá válik a sérülésekre. Ezzel ellentétben Queral már azt mondja, hogy nagyon kevés bizonyíték áll rendelkezésre, ami alátámasztja a testtartást és a meglévő fájdalom csökkentését, vagy a jövőbeni fájdalom megelőzését.

A legtöbb szakember egyetért abban Querallal, hogy a jó testtartás nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy napon nem lesznek hátproblémák, a de a „gerincerő” segíthet abban, hogy jobban kezeljük, ha a jövőben meg kell küzdenünk ezekkel a mozgásszervi betegségekkel. Ha például napközben sokszor van lehajtva a fejünk, vagy azért, mert telefonozunk, vagy azért, mert úgy nézzük a laptopot, nagyobb eséllyel alakul ki olyan gyulladás a nyakunkban, ami további terhelést okoz testünkben.

Orvos és gerinc

 „Az általános közegészségügyi üzenetek gyakorlatát, hogy egyenesen üljünk a nyaki fájdalom megelőzése érdekében, újra kell gondolni. Úgy látom ugyanis, hogy a tinédzserek dőlt testtartása kisebb nyakfájdalmat eredményez fiatal felnőttkorban” – folytatta Queral.

Szóval emlékeztethetjük magunkat folyamatosan arra, hogy „álljunk egyenesen”, de több értelme van annak, hogy bizonyos izomcsoportok erősítésére összpontosítunk. Különböző tornagyakorlatok lehetővé teszik, hogy ezek az izmok jobban támogassák a gerincünket, és kényelmesen egyenesen álljunk, anélkül, hogy kényszerítenék vagy kényelmetlenül éreznék magukat. Az sem elhanyagolható tanács, hogy irodai munka esetén mindig tartsunk szünetet, mozgassuk át a nyakunkat. De fontos tudni, hogy bizonyos, a testtartást befolyásoló tényezőket edzéssel nem lehet korrigálni. Ilyen probléma az ízületi gyulladás vagy a csípőmerevség,

Fotó: Getty Images Forrás: Huffpost

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés