Utálod a felülést? Nem baj, ez a gyakorlat úgyis hatékonyabban olvasztja le a zsírt a hasadról!

2023. augusztus 24.
Sőt, rögtön két olyan statikus, egyszerű hasizomgyakorlatot is mutatunk, amivel erős és feszes hasunk lesz rövid idő alatt.
Hasizomgyakorlat felülés helyett
  • Bőven vannak más, hatékony hasizomgyakorlatok a hagyományos felülésen túl is.
  • Ha van otthon fitneszlabdánk, máris nekiláthatunk a statikus hasizomfejlesztésnek.
  • A labdás gyakorlatok még hatékonyabbak is, mint a felülés.

A mélyizmok ugyan nem látszanak, viszont nagyon fontosak. A hagyományos felülés nem csak kényelmetlen lehet, különösen ha derék- vagy hátfájósak vagyunk, de a mélyizmokat nem is feltétlenül dolgoztatja. 

Mutatunk két olyan gyakorlatot is, ami segít, hogy megalapozzuk a lapos és erős hasat! Nem kell hozzá más, csak egy fitneszlabda.

Miért fontos a mélyizmok erősítése a hason?

Látványos ugyan a kockás has, ám a hasizmunk nem ezért fontos. Ez az izomcsoport segíti a gerinc munkáját, így ha nem elég erős a hasizom, az hozzájárulhat a hátfájás kialakulásához is. A hasizom megerősítése a mélyizmoknál kezdődik. Amíg a mélyizmok nem elég erősek, addig a felüléseket sem tudjuk helyesen végezni, így derékfájással kelhetünk fel a padlóról.

Persze mindenki szeretne lapos hasat, de a mélyhasizmok megfelelő megerősítése nélkül ezt sem érhetjük el soha. Sőt, a szövetek közötti (úgynevezett viszcerális) zsír kialakulásának megelőzéséhez vagy eltüntetéséhez a mélyhasizmok edzésére van szükségünk. (Itt írtunk róla bővebben, miért olyan fontos a szövetek közötti zsír megszüntetése.)

A kockás has látványos, de a mélyhasizmok edzése nem csak ezért fontos

A kockás has látványos, de a mélyhasizmok edzése nem csak ezért fontos

Hatékonyabb hasizomedzés, mint a felülések

A legtöbb ember utálja a felüléseket, ami nem csoda. Muszáj azonban erősítenünk a hasizmokat is, főleg ha a lapos has a célunk. Mutatunk két olyan gyakorlatot, melyekkel kényelmesen és hatékonyan edzhetjük a mélyhasizmokat egy fitneszlabda segítségével. Mindkettőnél az a lényeg, hogy hangosan lélegezzünk ki, mintha lassan akarnánk elfújni egy születésnapi gyertyát, nagy levegővel.

  1. Az első gyakorlatnál a nagy levegővétellel préseljük össze a két térdünkkel a fitneszlabdát, majd ahogy hangosan kifújjuk a levegőt, úgy engedjük vissza a térdeket a kiinduló helyzetbe.
  2. A második gyakorlatnál a nagy levegővételre toljuk a labdát az összekulcsolt kezekkel a térdekhez, majd a hosszú, hangos kilégzéssel engedjük vissza lassan a kiinduló testhelyzetbe.

Mindkét gyakorlatból végezzünk tízet. A hosszú be- és kilégzés nem csak a hasizomgyakorlatot segíti, de a stresszoldásban is hatékony. Akkor is végezhetjük ezt a gyakorlatot a mélyhasizmok erősítésére, ha nincs fitneszlabdánk. Ebben az esetben egy nagy párnával helyettesíthetjük.

Fotó: Unsplash