Cozy Cardio: a gyógyír, ha a pandémia óta nulla motivációd van az edzőtermi edzéshez

2023. október 30.
Ha a Covid-éra „lágy edzésein” egy kicsit keményítenél, de utálod az edzőtermek rideg, kemény hangulatát, akkor ezt a típusú edzést neked találták ki!
Ha nincs motivációd edzeni, próbáld ki ezt a trükköt!

Amikor 2020-ban lecsapott a koronavírus-járvány, az edzésrutinunk is teljesen megváltozott. Ennek eredményeképpen a manapság trendi edzések is inkább alacsonyabb intenzitásúnak, mint a járvány előtt. Újra trendi pilatesezni, Barre (balett-jóga-pilates) edzésre járni vagy éppen sétálni crossfitezés, sprintezés vagy éppen HIIT edzés helyett. 

Ezeknek az alacsony intenzitású edzéseknek rengeteg pozitív hozadékuk van, például nem terhelik meg annyira a szervezetet, a mozgás jótékony hatásai mégis érvényesülnek, azonban nem is adják meg azt az endorfinlöketet, amiért sokan edzeni mennek. A TikTok népe azonban erre is talált megoldást. 

De mi az a Cosy Cardio? 

Az egész lényege, hogy a kardiózást átalakítsuk egy lehető leginkább jóleső folyamattá. A hideg, steril edzőtermi környezetet váltsa fel a kellemes hangulat, amely arra késztet, hogy rendszeres szokássá váljon a mozgás. „A hangulatos kardió kellemes alternatívát kínál a kemény, büntető mentalitású edzésekkel szemben, amelyet sokan az edzőtermi fejlődéshez társítanak” – magyarázza Mieses Malchuk háziorvos. „Kíméletesebb lehetsz magaddal, és mégis elérheted a fitneszcéljaidat.”

Ha nehezen tartod magad a következetes edzésprogramokhoz vagy nehezen veszed rá magad az edzésre, a hangulatos kardió lehet a megoldás. „Ha olyasmit kötünk össze, amit szívesen csinálunk (például valóságshow-t nézünk) valamivel, amit »kellene« csinálnunk (például a sportértékű gyaloglás), akkor nagyobb az esély, hogy elérjük a fitneszcéljainkat” – mondja Dr. Malchuk. „Ez valójában egy pszichológiai trükk, amely vonzóbbá teheti a kevésbé kívánatos, de szükséges tevékenységeket, olyan, mint például zenét hallgatni takarítás közben.”

Bár Zuckerbrow, a TikTok-trend elindítója, a Cozy Cardio nagyasszonya már 2022 óta meghitt atmoszférában végzi a kardioedzéseit, a trend most, az őszi időszakban lett igazán hatalmas. Nem véletlen: mivel rövidebbek a nappalok, hűvösebb a hőmérséklet, egyre kevésbé vágyunk ki a szabadba vagy az edzőterembe, mozogni viszont most is jólesik. 

Hogyan csináljuk? 

Íme a virálissá vált videó Zuckerbrow-tól, tele tippekkel, amivel hangulatosabbá tehetjük az otthoni edzést! 

A legfontosabb tippek a következőek: 

  • Világítsuk be a szobát hangulatos fényekkel, a mennyezeti lámpát semmiképpen ne használjuk!
  • Készítsünk magunknak egy finom italt!
  • Gyújtsunk illatgyertyát!
  • Kapcsoljuk be a tévén a kedvenc sorozatunkat, műsorunkat vagy indítsuk el a podcastünket!
  • Végül: végezzünk valamilyen kíméletes, mégis sportértékű kardió mozgást, például üljünk szobabiciklire, álljunk sétálópadra vagy ellipszisre! 

@hope_zuckerbrow cozy cardio🫶🏻 #fyp #cardio #cozy #weightloss #walkingpad ♬ Blue Moon - Muspace Lofi

Fotó: Getty Images, Forrás: Popsugar