Ezekkel a tevékenységekkel dobhatod meg jelentősen az endorfinszintedet

2021. február 24.
Nem a média túlzása, amikor az endorfint boldogsághormonként emlegetik. Az endorfin hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez és mintegy 12 órára is képes jó közérzetet, kiegyensúlyozottságot, akár eufórikus boldogságot biztosítani számunkra. De endorfin termelődik akkor is, ha fájdalom, stressz vagy szomorúság ér minket, ilyenkor kvázi ez a hormon is véd a túl nagy negatív behatásoktól. Szóval az a jó, ha sok endorfin termelődik bennünk, és szerencsére ezért mi is tehetünk! 

1. Testmozgás

Nemcsak a kalóriák égetése miatt fontos a testmozgás, hanem azért is, mert fizikai aktivitás során bizony sokkal több endorfin szabadul fel a szervezetünkben, így a mentális állapotunkon is képes javítani. Ismerős az a helyzet, amikor csak otthon ülünk letargikusan, majd amikor nagy nehezen rávesszük magunkat egy kis sétára vagy jógára, akkor utána egyszerűen más színben kezdjük látni a világot? Köszi, endorfin!

2. Aromaterápia

Egyes illatok is képesek lehetnek a endorfinszintünk megdobására, az erdei séta, tavaszi kertek látogatása és minden olyan program, ahol a természetet „szagolhatjuk”, segíthet ebben. De egyes aromaterápiás olajok mélyre lélegzése is előidézheti az endorfin felszabadulását: próbáljuk ki a citrusokból préselt tiszta olajokat, illetve az ilang-ilangot és a rozmaringot!

endorfin-boost

3. Szex, maszturbáció

A szex során hatalmas hormonlöketet kap a szervezet, például oxitocin és endorfin is szabadul fel ilyenkor, ezért lehet, hogy a szexuális együttlétet és a maszturbációt ajánlják menstruációs görcsök oldására is. A szex során felszabaduló hormonoknak köszönhetően a fájdalmak csökkenésén túl a stresszszintünk is csökken, az önértékelésünk pedig növekszik.

4. Zenehallgatás és zenélés

A zenehallgatás sokak örömforrása, azonban egy kutatás bebizonyította, hogy a zenélés és a zenei előadás sokkal több endorfint képes felszabadítani, mint a passzív hallgatás. Ha nem játszunk hangszeren, akkor íme plusz egy tény a zenélésről, amiért érdemes belekezdeni!

5. Masszázs

A masszázs során nemcsak a hátunkban lévő csomók tűnhetnek el, de a stressz is elillan vele együtt. Kutatások úgy találták, a masszázsterápiák során megnövekszik a szervezet oxitocin-, dopamin-, szerotonin- és endorfinszintje is – azaz semmiképpen nem lőhetünk mellé egy finom masszázzsal akkor sem, ha a mentális állapotunkon javítanánk. A masszázs során a bőrkontaktuson túl az illatoknak és a zenének is nagy szerep jut: a fentiekkel összeolvasva már tudhatjuk, tényleg igazi boldogsághormon-infúzióról van szó ilyenkor.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!