A nőgyógyász szerint sokkal egészségesebb alsónemű nélkül edzeni

2023. augusztus 06.
Az utóbbi időben a TikTok-felhasználók tömegesen azon vitatkoznak, kell-e fehérneműt viselni edzés közben. Vannak, akik büszkén kommandóznak, azaz edzenek fehérnemű nélkül, mások viszont úgy érzik, nem túl bölcs ötlet otthon hagyni a bugyit. Mi az igazság? A nőgyógyász elmondja!
A nőgyógyász azt javasolja, ne hordjunk edzés közben fehérneműt!

A közösségi médiában zajló vitára reagálva az angol Kicpod Podcast egyik legutolsó epizódjában Steph Claire Smith és Laura Henshaw fitneszinfluencerek arról beszélgettek, kell-e fehérneműt viselni edzéshez. 

Smith és Henshaw is azt állították a podcastban, hogy soha nem tudnának fehérnemű nélkül elindulni edzésre, mert aggódnak a gombás fertőzések lehetősége miatt. A lányok kommentszekciójának egy része azonban egészen más állásponton van: „Ha nincs alsónemű, sokkal kényelmesebb! Szabaduljatok fel!” – írta egy kommentelő.

De melyik jobb választás a hüvely egészsége szempontjából? 

Jodie Horton szülész-nőgyógyász, bármilyen meglepő, azt javasolja, hogy edzés közben ne viseljünk fehérneműt. „A hüvelyben számos jó baktérium található, melyek megakadályozzák a rossz baktériumok, például a bakteriális vaginosis és az élesztőgombák túlszaporodását. Az izzadtság utáni meleg, nedves környezet azonban a fertőzés táptalaja lehet” – mondta a Popsugarnak. „A fehérnemű viselése újabb réteg, amely felfogja a nedvességet, és irritációt, viszketést és égést okozhat.”

Horton szerint aki azon aggódik, hogy a bugyi vonala megjelenik a nadrágon, ezért tangát venne fel edzéshez, annak határozottan jobb a kommandózás. „A tanga súrlódása és mozgása E. coli-t juttathat be a végbélnyílásból a hüvelybe, ami potenciálisan húgyúti és hüvelyi fertőzésekhez vezethet” – magyarázza. A fenti okok miatt még akkor is inkább a kommandózást javasolja a nőgyógyász, ha otthoni munkához vagy pihenéshez hordunk leggingset.

Persze vannak a ciklusnak olyan időszakai, amikor több hüvelyváladék távozik a szervezetből – a menstruációról nem is beszélve, ilyenkor muszáj fehérneműt viselni edzéshez. Ha váladékozás vagy éppen komfort miatt az alsónemű mellett tennénk le mégis a voksunkat, az alábbiakra érdemes figyelni: 

A legrosszabb választás a pamut

Dr. Horton szerint a pamut fehérnemű nem jó választás, mert sokáig nedves marad. Így a nedvességelvezető fehérneműk, például mint amilyeneket kifejezetten edzéshez fejlesztettek ki, remek választásnak bizonyulnak. Ezek a fehérneműk általában könnyebbek, mint a szokásos alsóneműk, és általában poliészterből, nylonból vagy bambuszból készülnek.

„Egy európai tanulmány szerint amellett, hogy felszívják a nedvességet és hagyják, hogy a hüvely száraz maradjon, segítenek lehűlni és szabályozni a testhőmérsékletet is” – teszi hozzá.

Ne maradjunk nedves fehérneműben!

Ha egyszerűen nem érezzük magunkat kényelmesen fehérnemű nélkül edzés közben az edzőteremben, és ez idáig semmi problémát nem jelentett a fehérneműviselés, akkor valószínűleg nem baj, ha ezen a szokáson nem változtatunk. 

Függetlenül attól, hogy úgy döntünk, alsóneműt viselünk edzés közben vagy nem, fontos, hogy amint lehet, edzés után bújjunk ki az izzadt ruhákból. Amint befejeztük az edzést, ha csak tehetjük, zuhanyozzunk le, és ami elengedhetetlen: vegyünk fel száraz, tiszta ruhát. Zuhanyzáskor mossuk ki a szeméremtest részt meleg vízzel, majd óvatosan töröljük szárazra a hüvelyt azelőtt, hogy új ruhát vennénk fel!

Fotó: Getty Images, Forrás: Popsugar