Kiderült, ezért élnek tovább a nők a férfiaknál

2023. október 31.
Az adatok azt mutatják, hogy a két nem átlagos várható élettartama között majdnem hat év különbség van. A szakértők elárulták, hogy miért.
Kiderült, ezért élnek tovább a nők a férfiaknál

Egyikünk sem tudja, hogy vajon mennyi időnk van hátra, de azt már régóta tudni lehet, hogy a legtöbb országban a nők átlagosan tovább élnek a férfiaknál. Kiderült, hogy ennek több oka is van.

Minden a hormonoknál kezdődik

Meglepő módon az ösztrogén nagy szerepet játszik abban, hogy a nők hosszabb életet élhetnek – legalábbis addig, amíg át nem esnek a menopauzán, és csökken az ösztrogénszintjük. Ez a hormon felel az erek egészségéért azáltal, hogy tágítja őket és javítja az endothel sejtek működését, ami serkenti a véráramlást és csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.

A szakértők szerint az ösztrogén csökkenti a rossz, és növeli a szervezetünkben fellelhető jó koleszterin szintjét. Hozzátette, hogy a hormon gyulladáscsökkentő tulajdonságai csökkenti az erek gyulladását, és ezáltal az olyan krónikus szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is, mint a szívkoszorúér-betegség, a szívroham, a szélütés és a szívelégtelenség.

A férfiak hajlamosabbak kockáztatni

Kiderült, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel dohányoznak, fogyasztanak drogokat és alkoholt, illetve táplálkoznak egészségtelenebbül. Ezek azonban mind növelik az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukor-, a tüdő-, a vesebetegség, májzsugorodás vagy az elhízás.

A férfiak emellett nagyobb valószínűséggel végeznek veszélyes munkát, vezetnek meggondolatlanul, vagy vállalnak több kockázatot sportolás közben.

A nők egészségesebben esznek

Az egészséges, tápláló ételek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a hosszú élethez. A kutatások szerint erre a nők jobban odafigyelnek a férfiaknál, ugyanis gyakrabban vásárolnak élelmiszert, tervezik meg az étrendjüket vagy kérnek segítséget  egy táplálkozási tanácsadótól.

A férfiak hajlamosabbak az érzelmeik elfojtására

Bizony, hosszabb élethez vezethet, ha őszintén meg merjük élni az érzéseinket. A férfiakat a társadalom arra kondicionálja, hogy mélyen elfojtsák és elnyomják az érzelmeiket, fogalmazott a szakértő. A nők viszont éppen ellenkezőleg, ebből kifolyólag pedig általában bensőségesebb társadalmi kapcsolatokat ápolnak, akik támogatást nyújtanak számukra, amikor úgy hozza a szükség.

Ez a szociális háló azzal is együtt jár, hogy a nők könnyebben meg tudnak birkózni a stresszel, így kordában tarthatják a kortizolszintjüket, ami az alvásra, az interperszonális kapcsolatokra, és a mentális állapotunkra is hatással van.

A nők nagyobb valószínűséggel fordulnak orvoshoz

A férfiak kisebb valószínűséggel veszik komolyan a betegségek tüneteit, és gyakran csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor komoly a baj. Ráadásul sok esetben nem is fogadják meg az orvosok tanácsait! Ebbe beletartozik, hogy nem váltják ki a recepteket, nem az utasításoknak megfelelően járnak el, nem követik nyomon állapotukat, és nem jelennek meg az orvosi viziten.

Forrás: HuffPost, Fotó: Getty Images