Sokáig akarsz élni? Fogadd meg a kék zónákban élő emberek tanácsait!

2023. október 17.
A kutatások azt mutatják, hogy a világon öt olyan régió van, ahol kiemelkedően magas életkort tudnak megélni az emberek. Ez a japán Okinawa, Szardínia szigete,a Costa Rica-i Nicoya-félsziget, a görögországi Ikarie és a kaliforniai Loma Linda. Fogadd meg te is az itt élők életmódtanácsait, hogy te is sokáig megőrizhesd az egészségedet.
Sokáig akarsz élni? Fogadd meg a kék zónákban élő emberek tanácsait!

A Föld öt kék zónájában élő emberek élnek a legtovább egészségesen az egész világon – ez pontosabban mondva azt jelenti, hogy ezeken a helyeken éri meg a legtöbb ember a 100 éves kort. A jó hír az, hogy amennyiben mi is megfogadunk tőlük néhány tanácsot, meglehetősen sokat javíthatunk a saját egészségünkön is.

Több növény

A kék zónában élők előnyben részesítik a növényi alapú ételeket, és szerény mennyiségű állati eredetű termékeket fogyasztanak. Ez azt jelenti, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyesekből származó fehérjét – például lencsét, borsót, babot és földimogyorót – fogyasztanak. Dr. Sadeer Al-Kindi, a Houston Metodista Kórház kardiológusa szerint minél inkább növényi alapú egy étrend, annál jobb hatással van a koleszterinszintre és a vérnyomásra, amivel csökkenthető a szívbetegségek kockázata. Az is fontos, hogy csökkentsük a só és a feldolgozott hús bevitelét.

Nem eszik degeszre magukat

Az okinawai kék zónában ragaszkodnak a tudatos táplálkozás egy formájához, amely hara hachi bu néven vált ismertté. Ez azt jelenti, hogy az emberek akkor hagyják abba az evést, amikor 80%-ban jóllaktak.

Hosszútávú kapcsolatok

Minden kék zónában erős a közösség összetartó ereje és a társadalmi elkötelezettség érzése, legyen az akár egy barátság, a család vagy egy gyülekezet. Az emberek gyakran többgenerációs otthonokban élnek, ahol a nagyszülők segítenek az unokák felnevelésében. Ezek a társas kapcsolatok pozitív hatással vannak az egészségére, hiszen a magány és mindezek hiánya negatívan befolyásolhatja az öregedési folyamatot.

Rendszeres mozgás

Ugyan az alakformáló edzések és a konditermek napjainkban kimondottan népszerűek, a kék zónákban nem ez a fajta sport áll a középpontban, mégis odafigyelnek a rendszeres testmozgásra. Mit is jelent ez? Olaszországban az emberek például sokat sétálnak fel-le a dombokon ahelyett, hogy az autóban ülnének vagy lifteznének. A lényeg, hogy annyit mozogj, amennyit csak tudsz, és próbáld minimálisra szorítani az egy helyben ülve töltött időt.

Jól kezelik a stresszt

A kezeletlen stressz súlyos mentális és fizikai következményekkel járhat. Negatív változásokat idézhet elő a hormonrendszerben, ami gyulladáshoz vezethet, és akár krónikus betegségeket, vagy rákot is okozhat.

Van életcéljuk

A kék zónákban élők számára kiemelten fontos, hogy legyen egy életcéljuk – legyen az mások segítése, az állatmentés vagy az etikus életvitel, ugyanis ez érzelmileg és mentálisan is hasznukra válik.

Forrás: Huffpost, Fotó: Getty Images