Tovább élhetsz, ha ebbe a bőrtípusba tartozol

2023. szeptember 12.
Mindent megadnánk a tökéletes, ragyogó és puha bőrért, pedig épp a problémás bőr az, ami hosszú életet – és sokáig fiatalos külsőt – adhat nekünk!
vitaminok-arcbor
  • Kamaszként makacs pattanásoktól szenvedtél? Ne aggódj, hosszú távon valószínűleg profitálhatsz belőle!
  • Az aknés bőr és a hosszabb élet összefüggése ma már tudományosan bizonyított és a genetikai hátterét is sikerült azonosítani mögötte.
  • Ettől függetlenül ma már rengeteg módszerrel felvehetjük a harcot a nem kívánatos pattanások ellen (és mellette természetesen a hosszan tartó fiatalságot is élvezhetjük)

Úgy tűnik, mégis van igazság a Földön! Legalábbis ezt érezhetik azok, akik kamaszként zsíros, pattanásos bőrtől szenvedtek és azt kívánták, bárcsak nekik is gyönyörűen tiszta és ragyogó lehetne az arcuk. Egy 2016-os kutatás ugyanis bebizonyította, hogy a pattanásoktól szenvedők hosszabb ideig élnek, sőt, tovább őrizhetik meg fiatalos külsejüket.

Már viszonylag régen megfigyelték az összefüggést, hogy a zsíros, aknés bőrrel élőknél később és kisebb mértékben alakulnak ki ráncok és az öregedés más látható jelei. A King’s College London kutatói azonban be is bizonyították, hogy az aknés bőrű személyek szervezetében hosszabbak a kromoszómák végén található „protektív molekuláris sapkák” (úgynevezett telomerek), amik így hozzájárulnak a hosszabb élethez és a fiatalság hosszabb megőrzéséhez. A telomerek pusztulása ugyanis a sejtek halálához vezet, ami ugyan az öregedés természetes folyamatának velejárója, a hosszabb szakaszoknak köszönhetően azonban ez az idő szerencsésen kitolható.

Mindez persze valószínűleg aktuálisan kevés vigaszt jelent a makacs pattanásokkal és zsíros arcbőrrel küzdőknek, de szerencsére ma már rengeteg módszerrel felvehetjük a harcot a problémás bőrrel, legyen szó újfajta kozmetikai összetevőkről, speciális masszázsról vagy éppen filléres TikTok-kedvenc készítményekről.

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images