Egyetlen vitamin lenne a hosszú élet titka?

2022. július 17.
Bár nincsen bombabiztos receptünk arra, miként érhetjük meg, hogy három számjegyű gyertyákat fújhassunk el a születésnapi tortánkon, azért akad valami, ami segíthet hosszútávon megőrizni az egészségünket.

A koronavírus-járvány tetőzésekor sorra jelentek meg a tanulmányok arról, hogy mennyire fontos odafigyelnünk a D-vitamin bevitelünkre, ugyanis ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy elkerüljük a betegség súlyos lefolyását. Egyes kutatók szerint ez a vitamin valójában a hosszú életért vívott küzdelemben is létfontosságú fegyverünk lehet. Ezt az elméletet arra a tényre alapozzák, hogy a D-vitamin receptora a szervezetünk szinte mindegyik sejtében jelen van. Éppen ezért a csontjaink egészségétől kezdve az immunrendszer működésén át az izmok felépítéséig gyakorlatilag mindenben a segítségünkre siethet – és még a hangulatunkért is felelhet! Arra természetesen nincs bizonyítékunk, hogy a D-vitaminnak hála tényleg megszámlálhatatlanul sok születésnapot ünnepelhetünk életünk során, ám az kétségtelen, hogy egy erős antioxidánsról van szó. De mit is tesz pontosan az általános jólétünk érdekében?

D-vitamin

A szakemberek rájöttek, hogy:

  • A D-vitamin kulcsszerepet játszhat a sejtek közvetlen megvédésében a reaktív oxigénfajták (ROS) túlzott felhalmozódásától.
  • Megóvja a fehérjéket (mint például a hormonokat, az antitesteket, vagy a kollagént) vagy a zsírsavakat (más néven lipideket) is az oxidációtól az oxidatív stressz leküzdésével.
  • A megfelelő mennyiségű D-vitamin támogatja a mitokondriális rezilienciát (magyarul a sejtjeinkben lévő „energiaerőművet”) és az endokrin funkciókat. Ez pedig elősegíti az egészséges energiaanyagcserét, a hormonaktivitást és egyensúlyt is.
  • A D-vitamin az egészséges izomtömeg fenntartása mellett a váz-, szív- és simaizmok (más néven izomtömeg) százalékának megfelelő szintjét is megőrizheti. És egy, az American Journal of Medicine-ben megjelent 2014-es klinikai tanulmány szerint a nagyobb izomtömegű idősebb felnőttek tovább élnek, mint a kisebb izomtömegűek.
  • A D-vitamin kiveszi a részét a kalcium felszívódásában is – ez pedig létfontosságú ásványi anyag az erős csontok, valamint az izom-csontrendszer épségének védelmében, ahogy öregszünk.

A Journal of Aging Research 2019-ben egyértelmű kapcsolatot talált az ideális D-vitamin állapot és az életkorral összefüggő kognitív funkciók állapotok között, ami arra utal, hogy ez a „csodafegyver” támogatja az idegrendszert, és az optimális agyműködést is az éveink múlásával. Az immunrendszer is hálás lesz érte, ha rendszeresen legalább 15-30 percnyi napfürdőt veszel vagy pedig táplálékkiegészítőkkel turbózod fel a D-vitamin raktáraidat, mert az közvetlenül szabályozza a szervezet veleszületett és adaptív immunválaszait. Más szóval, az immunsejtjeinknek D-vitaminra van szükségük ahhoz, hogy hatékonyan reagáljanak a fenyegetésekre. Ez kifejezetten fontos az idősebb felnőttek számára, akiknek az immunrendszere már nem képes gyorsan és erőteljesen válaszolni az immunrendszer kihívásaira.

Ám azt MUSZÁJ észben tartanod, hogy szinte lehetetlen elegendő (azaz 1500-2000 NE) D-vitaminhoz jutni pusztán az étrendednek vagy a napsütésben töltött óráknak köszönhetően, ezért a pótlása napi szinten tervezést igényel – különösen az életkor előrehaladtával.

Forrás: mindbodygreen Fotó: Getty Images

Tudod, mikor érdemes bevenned a vitaminokat?