- A Cornell Egyetem kutatói derítették ki, hogy genetikai oka van annak, hogy sokan utálják a koriandert.
- Az emberek 10-14 százaléka undorodik a zöld fűszernövénytől.
- Érdemes gyakrabban fogyasztanunk, mivel a koriandernek két nagyon jótékony hatása is van az egészségünkre.
Valószínűleg nincs megosztóbb fűszernövény, mint a koriander. Mára tudományosan is bebizonyították, hogy aki zsigeri ellenérzéseket táplál iránta, a genetikának köszönheti. Az emberek 10-14 százaléka undorodik emiatt a koriandertől.
Érdemes azonban mégis megbarátkoznunk vele, mert a koriander roppant egészséges. Mutatjuk, a szakember szerint milyen jótékony hatásai vannak.
Kicsi a koriander, de tele van tápanyaggal
Nem csoda, hogy olyan karakteres, erős íze van a koriandernek. Ezt is a nagy mennyiségű tápanyagtartalomnak köszönheti. Mutatjuk, milyen tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe egy teáskanálnyi korianderrel:
- Kalcium: 3 mg
- Magnézium: 1 mg
- C-vitamin: 1 mg
- K-vitamin: 12 mkg
Miért érdemes gyakrabban ennünk koriandert?
Minél több zöld növényt fogyasztunk, annál jobb. Ebbe beletartozik a koriander is. „Nagy mennyiségű növényi hatóanyagot, úgynevezett flavonoidokat tartalmaz – magyarázta Dr. Carrie Gabriel dietetikus. – Ezek gyulladáscsökkentő hatásúak, segítenek a krónikus betegségek megelőzésében, arról nem is beszélve, hogy a karakteres koriander íz mellett kevesebb sóra vagy cukorra van szükség az ételekben.”
A már felsorolt tápanyagok mellett a koriander rengeteg mást is tartalmaz: kalciumot, vasat, folsavat. Mivel remek lutein- és zeaxantinforrás, így a szem egészségét is támogatja. A rendszeres korianderfogyasztás például hozzájárul a makuladegeneráció kockázatnak csökkentéséhez a kutatások szerint.
Ha nem szeretjük enni a koriandert, már az is jótékony hatású lehet, ha megszagoljuk. A linalol nevű összetevő, ami megtalálható a korianderben is, egy friss kutatás eredményei szerint ugyanis csökkenti a szorongásos panaszokat.
Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash