Ez az igazság a reggeli produktivitással és korai keléssel kapcsolatban

2023. november 02.
Mutatjuk, kinek nem lenne szabad kipróbálnia soha az 5-től 9-es életvezetési trendet. Még akkor sem, ha rengeteg híres és sikeres ember esküszik rá: produktivitásuk kulcsa a hajnali ötös kelés.
Reggel 5-kor kelés produktivitás
  • Oprah Winfrey-től az Apple vezér Tim Cookig számos sikeres és híres ember korán kel, hogy minél hamarabb neki lásson a napi teendőinek.
  • Mára teljesen összefonódott a sikeresség és a produktív reggeli rutin.
  • A TikTokon több millióan nézték már meg a #5amclub (öt órai klub) hashtag alatt feltöltött videókat.

Olyan népszerűvé vált a hajnali ötös kelés és a produktív reggel, hogy aki nem ilyen napi ritmust követ, lassan elbújhat szégyenében. A TikTokra folyamatosan posztolják azokat a videókat a pacsirták, amiken láthatjuk, hogy hajnalban meditálnak, naplót írnak vagy sétálnak a természetben. 

Abszolút egészségesnek tűnik, hogy a napot olyan dolgokkal indítsuk, amiket szeretünk. De nehéz erre lekanyarítani akár egy fél órát is, ha az embernek például kis gyerekei vannak vagy sokat és több műszakban dolgozik. Erre az a megoldás a hajnali 5-ös kelés mellett érvelőknek, hogy egy kis szenvedést be kell vállalnunk, mert arra van időnk, amire akarjuk.

@alessandrageorgeee

give it your all, you deserve it 🔥 #dreambig #achievingexcellence #studytok #student #motivation #studywithme #takenoteswithme #university #alessandrageorgeee #5amclub

♬ 3:15 (Slowed Down + Reverb) – Russ

De egészséges egyáltalán hajnalban kelnünk? És mennyi szenvedés az, ami már túl sok a produktivitás oltárán?

Az alvásszakértő nem feltétlenül kelne hajnali 5-kor

Kipróbálhatjuk, vajon produktívabbak leszünk-e, ha hajnali 5-kor kelünk, vallja az alvásszakértő és a pszichológus. Ugyanakkor az egyéni tényezők nagyon fontos szerepet játszanak abban, vajon egyáltalán egészséges-e számunkra ez a produktivitásra sarkalló trend. 

„Az ember napja általában megoszlik a munka, kikapcsolódás és alvás között – mondta Michael Leiter szervezeti pszichológus. – Ha az alvásból lopunk valamennyit más tevékenységek számára, amiket szeretünk csinálni, vagy azért, hogy olyan emberekkel töltsünk időt, akiket szeretünk, gyarapodhatunk általa, ám a fizikai és pszichológiai regenerálódásunkkal fizetünk ezért.”

Az embereknek 7-8 óra alvásra lenne szüksége, ám a fejlett világ országaiban az emberek legalább harmada nem pihen eleget a statisztikák szerint. Ha még ehhez hozzávesszük a hajnali 5-ös kelést a produktivitásért, nagyon hamar kimerültnek érezzük magunkat. „Ahelyett, hogy produktívabbak lennénk, sokkal rosszabb lesz a motivációnk és aktivitásunk” – mondta az alvásszakértő. 

A reggel 5-ös produktivitáshoz is muszáj legalább 7 órát aludnunk éjszaka

A reggel 5-ös produktivitáshoz is muszáj legalább 7 órát aludnunk éjszaka

Hogyan keljünk korán és aludjunk eleget mégis?

„Ha szeretnénk csatlakozni a reggel 5-kor kelők klubjához, akkor is legalább hét óra alvást kell megcéloznunk – mondta James Maas alvásszakértő. – Tehát legkésőbb este 10-kor le kell feküdnünk aludni, ha hétköznapokon 5-kor kelünk. Sőt, ahhoz, hogy a bioritmusunk stabil maradjon, hétvégén sem aludhatunk tovább.”

Aki tudja, hogy éjszaka nagy valószínűséggel megébred, például mert a gyerekéhez kell odamennie éjszaka, vagy ki kell mennie a mosdóba, az alvásszakértő azt javasolja, mindenképp számoljon hozzá az elalvás időpontjához plusz időt. „Ha 20 percen át ébren vagyunk, akkor nagyjából 90 perc kell, hogy ismét a mélyalvás fázisába, a REM-be kerüljünk” – mondta Maas. 

De más tényezők is számítanak, például a genetika, életkor, egészségi állapot. Lehet, hogy emiatt több, mint 7 óra alvásra lehet szükségünk. A sportolók, például Roger Federer is akár 12 órát is pihent naponta, amikor csúcsformában kellett játszania. Míg a dalai láma és Matthew McConaughey úgy nyilatkozott, hogy legalább 8 óra alvásra van szükségünk. Bill Clinton és John F. Kennedy volt amerikai elnökök délutánonként iktattak be szívesen egy kis szunyókálást a napjukba.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash