Reggel szexeljünk, de mindig este süssünk – Ekkorra érdemes időzítenünk a napi dolgokat

2023. október 13.
Mindennek megvan a maga ideje. A szakértő szerint ha mindent a napnak abban az időszakában végzünk, amikor a legoptimálisabb, hatalmas javulást tapasztalhatunk az életminőségünkben. Mutatjuk, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a 24 órából!
Napi tevékenység legjobb időpont
  • Szexelni reggel a legjobb a pszichoszexuálterapeuta szerint. 
  • Ám a reggel más tevékenységekre is a legoptimálisabb időpont lehet a nap folyamán. 
  • Azért érdemes úgy időzítenünk a különböző tevékenységeket, hogy azok a legjobban megfeleljenek a cirkadián ritmusunknak, mert így sokkal jobban hozzájárulhatnak a testi-lelki jóllétünkhöz.

Reggel: szextől a takarításig

A reggel nem mindig indul könnyen. Mégis érdemes kipróbálnunk, hogy a szakértők által javasolt tevékenységeket reggelre időzítjük. Egészen új megvilágításba kerülhet az életünk.

  1. Szex – Ha gyerekeink vannak vagy a szüleinkkel élünk, nem igazán megvalósítható a reggeli szex. Ám más esetekben a tudomány is amellett van, hogy egy kiadós együttléttel indítsuk a napot. Ilyenkor még több az energiánk, és a jó adag oxitocin, amit az orgazmus és együttlét kivált a szervezetünkben, megnyugtat és ellazít. Így a hétköznapi stressz mellett is úgy érezzük, szép az élet.
  2. Nehéz beszélgetések – Philippa Perry pszichológus szerint a legjobb, ha reggel ejtjük meg a sorsfordító, nehéz beszélgetéseket. Ilyenkor még frissek és nyugodtabbak vagyunk. Inkább érdekesnek érezhetjük ilyenkor azt, amit máskor nehéznek. 
  3. Menjünk pszichológushoz – Amiért a nehéz beszélgetéseket is érdemes a délelőtt első felére időzítenünk, úgy a pszichológus meglátogatására is ez lehet a tökéletes időpont. Ilyenkor még a szakember is frissebb, nem telítődik a páciensek panaszaival, ráadásul az álmainkra is jobban emlékszünk.
  4. Takarítás – Ha szeretünk takarítani, bármikor nekieshetünk a lakásnak. Viszont ha utáljuk a házimunkát, érdemes olyan korán elvégeznünk, amennyire csak lehet. Így nem érezzük azt, hogy más, sokkal fontosabb, szórakoztatóbb tevékenységektől rabolja el az időt.

Délután: randizástól tanulásig

Már csökkent az energiánk az ebéd utáni órákra, így nem annyira fűlhet a fogunk azokhoz a tevékenységekhez, amiket reggel még nagyobb lendülettel elvégeztünk. Mutatjuk viszont, milyen dolgokhoz lehet ideális a délután!

  1. Randizzunk – Egy késő délutáni séta ebéd után a parkban egy vonzó emberrel kellemes tevékenység lehet egy olyan napon, amikor már nincs kedvünk és erőnk semmi olyan dologhoz, ami felelősséget és komolyabb koncentrációt igényelne.
  2. Szunyókáljunk – Amikor a délután közepén azt érezzük, hogy az energiaszintünk nagyon alacsony, érdemes egy rövid, 15-20 perces szunyókálást beiktatnunk. A legtöbb embernél ez délután 3 óra körül jön el. 
  3. Tanuljunk – Egy félórás lazítás hazaérkezés után, majd érdemes belevetnünk magunkat a tanulásba. Ilyenkor még kellően frissek lehetünk ahhoz, hogy haladjunk, és ha a számítógépet is használjuk, a kék fény még nem zavarja meg az alvásunkat, ha délután befejezzük az ilyen típusú tevékenységeket.

Este: arcmosástól a virágöntözésig

Tökéletes idősáv az este ahhoz, hogy magunkkal törődjünk egy kicsit. Mutatjuk, mire érdemes estefelé időt szakítanunk!

Az arcmosás az a napi tevékenység, amit estére érdemes időzíteni

Az arcmosás az a napi tevékenység, amit estére érdemes időzíteni

  1. Arcmosás – Naponta kétszer érdemes megmosnunk az arcunkat, ám ezek közül az esti rutin elengedhetetlen. Lefekvés előtt eltávolíthatjuk a sminket, szennyeződést a bőrünkről. Érdemes azonnal megmosakodnunk, amint hazaérünk.
  2. Öntözzük meg a virágokat – Azért jobb, ha nem reggel, hanem este öntözzük meg a növényeinket, mert ha szabad téren vannak, lehet, hogy kaptak esőt napközben, a szobanövényeknél pedig estére derül ki, mennyi párolgott el a talaj nedvességéből a melegtől. 
  3. Merüljünk el a művészetben – Érdemes ilyenkor galériába menni vagy múzeumba. A festmények, műalkotások nézegetése megnyugtató hatással van ránk, ráadásul ha mindezt a barátainkkal tesszük, az jelentős mennyiségű dopamint szabadíthat fel bennünk.

Éjszaka: sütéstől a zenehallgatásig

Ha nem tudunk elaludni este 10 körül, a képernyő előtti üldögélés helyett sokkal jobb tevékenységeket is végezhetünk. Ráadásul ezek segíthetnek az elalvásban is.

  1. Süssünk – A sütemény készítése precizitást és odafigyelést igényel, így este, amikor már kevesebb a zavaró inger, ami elterelhetné a figyelmünket, sokkal megnyugtatóbb dolog a sütés. Ráadásul nincs is jobb, mint süteményillatban aludni menni!
  2. Olvassunk – Az esti órákban remek levezetés lehet az egész napos hajtás után az olvasás. Ezzel lelassulhatunk, ráhangolódhatunk az esti rutinra, így éjszaka is jobban alszunk.
  3. Hallgassunk zenét – A zenehallgatást azért célszerű a késő esti órákra időzíteni, mert ilyenkor sokkal kevesebb más zaj és inger tereli el a figyelmünket. Az agyunknak kevesebb hanginformációt kell megszűrnie, hogy a zenére fókuszáljunk. Így valóban átélhetjük és élvezhetjük a kedvenc muzsikánkat.

Attól függ…

A mozizás optimális időpontja több dologtól is függhet

A mozizás optimális időpontja több dologtól is függhet

Vannak azok a tevékenységek, amikre nem feltétlenül húzhatjuk rá, hogy a nap egy bizonyos időszakában a legjobb csinálnunk. Itt nagyban függ attól az időpont, mi a célunk vagy milyen személyiségűek vagyunk.

  1. Filmnézés – Ha moziról van szó és szórakozásról, kétségtelenül egy esti filmre célszerű beülni a baráti társasággal. Ám ha randizunk, inkább a hatos előadást válasszuk. Ha viszont azt szeretnénk, hogy senki se zavarjon a film közben, érdemes ebéd után mennünk, ilyenkor van a legkevesebb látogató a mozikban.
  2. Jóllakni – Mindenki ismeri a mondást: reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus. Ez a valóságban azonban nem állja meg a helyét. A tudomány szerint bizonyos esetekben kifejezetten jót tesz, ha reggel böjtölünk. Ráadásul ha este eszünk és reggel nem farkaséhesen ébredünk, az a bélbaktériumainkat is boldogabbá teszi.
  3. Sport – Tény, hogy a reggeli testmozgás produktívabbá tesz és javítja a kedélyállapotot. Viszont este a testhőmérséklet és a hormonszintek optimálisak az erősítő edzéshez. 

Forrás: The Guardian, fotó: Unsplash, Getty Images