A kisgyereknek kilenc előtt ágyban a helye?

2020. március 15.
Egy friss kutatás összefüggést talált a hat év alatti kisgyerekek esti lefekvési ideje és az elhízás között. Eszerint ha az óvodások este kilenc után alszanak el, jelentősen emelkedik náluk a túlsúly kialakulásának esélye.

Egy elhízást megelőző projekt kapcsán több mint száz olyan svéd gyereket vontak be a tanulmányukba a kutatók, akiknek a szülei maguk is túlsúlyosak vagy elhízottak voltak. A négyéves követéses vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a késői lefekvés összefüggésben áll a megnövekedett testtömeg-indexszel. Ami meglepte a kutatókat is, hogy nem az alvás mennyisége az, ami igazán számít, hanem a lámpaoltás időpontja. Az este kilenc után elalvó gyerekeknél jelentősen növekedett a túlsúlyosság kialakulásának esélye.


Mi állhat a háttérben?

„A késői elalvás gyakran egyenes következménye annak, hogy hiányzik a napi rutin a gyerekek életéből, így fokozottabban ki vannak téve az egészségtelen szokásoknak is, ami mind az alváshoz, mind az elhízáshoz kapcsolódik – mondta Julia Xiu, a tanulmány szerzője. – Azoknak a gyerekeknek, akik később fekszenek le, több lehetőségük van az evésre.” Korábbi kutatások is elemezték már az alvási szokások és az elhízás kockázata közötti összefüggést, ám sok közülük önbevalláson alapult. Ebben a tanulmányban viszont alvásmonitorozó eszközöket rögzítettek a gyerekekre, hogy tényleges adatokhoz juthassanak a tudósok.

Olvastad már?

Az egy és hat év közötti gyerekek alvását rendszeres időközönként mérték a négy év során, mindig hét egymást követő napon a csuklóra helyezett készülékkel. Minden látogatás alkalmával feljegyezték a kutatók a gyerekek súlyát, magasságát és csípőméretét is. 

Nem a szülő testsúlya számít

A kutatást az Early Stockholm Obesity Prevention Project részeként végezték a 238 családnál, akiket nyolchavonta látogattak meg a tudósok. A korábbi kutatások szerint a szülők elhízása esetén nagyobb eséllyel volt túlsúlyos a gyerekük is, a mostani tanulmány szerint a gyerekek alvási szokásai azok, amelyek kihatással vannak a testsúlyukra, a szülők egészségi állapotával viszont nincsenek összefüggésben.

Ám mielőtt a szülők rohannának, hogy este nyolc előtt ágyba dugják gyermeküket, a kutatás vezetője figyelmeztetett, hogy messzemenő következtetéseket egyelőre ne vonjunk le az eredményből, mivel azok megfigyelésen alapulnak. További kutatásokat igényel, hogy kiderítsék, nem arról van-e szó, hogy azoknak a gyerekeknek, akik tovább vannak fenn, egyszerűen más szokásaik vannak, amelyek hatással vannak a testsúlyukra.

A rendszerességre szükség van

Más kutatások arra világítottak rá, hogy a rendszerességnek van kifejezetten jó hatása a gyerekek növekedésére és általános egészségére, ám a kicsik altatásának eltérő kulturális gyökerei vannak a világ különböző országaiban. A hároméves kor alatti gyerekek Ausztráliában és Új-Zélandon kerülnek ágyba a legkorábban, általában este 7:28 és 7:55 között, míg Hong Kongban és Indiában kifejezetten későn, este negyed tizenegy körül fekszenek. 

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash