A fogorvos elárulta: ennyire mocskos valójában a fogkeféd

2023. november 03.
Azt tudjuk, hogy időről időre le kell cserélnünk a fogkefénket – de pontosan milyen gyakran? És mennyi szennyeződés kerül a sörték közé? A fogorvos leleplezte a mocskos titkokat!
fogmosas-hibak-fogselyem-fogkefe

A texasi fogorvos, Dr. Ellie Phillips rendszeresen oszt meg fog- és szájápolási tartalmakat TikTok oldalán, a hasznos tanácsoktól a meglepő, vagy éppen megdöbbentő orvosi információkig. Nem olyan régen azzal sokkolta több mint 200.000 követőjét, hogy elárulta, mennyi baktérium és szennyeződés eheti be magát a fogkefénk sörtéi közé – akár csupán órák leforgása alatt is.

Dr. Phillips rávilágított, hogy az emberek gyakran elfelejtik, hogy a nedves felületeken penész növekedhet – és ez alól a fogkefe sem kivétel. „A fogkefék nagyon mocskosak tudnak lenni, különösen, ha a vécé mellett tároljuk őket nedves, párás térben, vagy a zuhanyzóban, a fürdőszobában, amik a leginkább ki vannak téve a penészedésnek” – magyarázza az orvos.

Az orvos szerint a párás közegben kártékony baktériumok növekedhetnek a fogkefe sörtéi között, vagyis nagyon rövid idő alatt rengeteg mocsok telepedhet meg a fogkefénkben. Szerencsére azért megoldást is kínál: a mosással nem megyünk sokra, ugyanis nem tudunk elég alaposak lenni, még akkor sem, ha forró vizet használunk a tisztításhoz.

Dr. Phillips szerint a fogkefe megfelelő tisztán tartásának kulcsa a szárítás: egészen pontosan 24 órán keresztül kellene szárítanunk a fogkefénket. „Egy kerámiapohárban vagy tartóban helyezd a fogkefédet olyan helyiségben, ahol kellő mennyiségű száraz levegő van (…) Tedd a hálószobába, a konyhába, az ablakba, ahol megszáradhat a napfényben. Használj különböző fogkefét reggel és este, hogy legyen 24 órájuk megszáradni, mielőtt újra használnád őket.”

Tény, hogy ez a módszer egy kicsit macerásabbnak tűnik, de megéri, ha nem szeretnénk mindennap baktériumtengerben fürdőztetni a fogainkat.

Forrás: DailyMail Fotó: Getty Images