Nyelvkaparó: tényleg használnom kell?!

2022. március 05.
Egyre többen – bár a szakemberek és a fogkefe-eladási statisztikák szerint még mindig nem elegen – ápolják tudatosan a fogaikat, használnak a fogkefén túl fogselymet, fogköztisztító kefét és szájvizet is. Van azonban a szájhigiéniának egy olyan eleme, ami még mindig nem túl elterjedt: a nyelvkaparás. Bár az sem biztos, hogy tényleg szükség van rá…

„A nyelv göcsörtös felszínének megtisztítása a nyelvkaparás célja – mondta dr. Erin Issac fogorvos. – A nyelv felszínén apró, ujjszerű nyúlványok vannak, amik tökéletesen alkalmasak rá, hogy az ételmaradványok, baktériumok és a rossz leheletet, esetleg fertőzést okozó gombák megbújjanak a tövükben.” Erre találták ki a nyelvkaparót, ami általában egy hosszú, vékony, U-alakú fém- vagy műanyag alkalmatosság. Rengeteg olyan változata is van, ami úgy néz ki, mint egy fogkefe, aminek hurok van a végén. Bármelyik típust is válasszuk, a gyakorlat maga egyszerű: futtassuk végig a nyelv felszínén, így eltávolíthatjuk a fehéres-sárgás lerakódást.

nyelvkaparo-szajhigienia

Ki találta ki a nyelvkaparót?

„Nem új találmány, mint oly sok mindent, ezt is a keleti gyógyászat használta először – magyarázta Nicole Parmar, a Gunkii nevű nyelvkaparót gyártó cég alapító-igazgatója. – A nyelvkaparó mindig fontos része volt az ősi indiai gyógyászatnak, az ájurvédának. Ez a természetes módszereken és a holisztikus szemléleten alapul, ami a fizikai és mentális egészséget egységként kezeli.” 

Miért jó a nyelvkaparó?

„A legtöbben azért használnak nyelvkaparót, hogy a rossz szájszagot eltüntessék, ám a kórokozók eltávolításán túl javíthatja az ízlelést is” – mondta a fogorvos. A nyelven képződő lerakódások valóban befolyásolhatják az ízlelésünket, mivel az ízlelőbimbókat bevonhatja a lepedék. A tudományos kutatások is igazolták, hogy javítja az ízlelést a nyelvkaparás, sőt, a fogak és az íny egészségére is jótékony hatással van.

„A nyelven kismillió dolog ragadhat fenn és képezhet lerakódást, melyben baktériumok tenyészhetnek – magyarázta dr. Amanda Lewis fogorvos. – Ez mindenkire igaz, bár nem ugyanolyan mértékben. A nyelvkaparás segíthet csökkentei a baktériumok mennyiségét, ezáltal frissebb maradhat a lehelet és fehérebbek a fogak. Ha rendszeresen végezzük, észrevehetjük, hogy a különböző italok okozta foltok is könnyebben lejönnek a fogainkról.”

Miért lett népszerű?

„Egyelőre még nem annyira elterjedt a nyelvkaparás, mint más szájhigiéniás módszerek, ám szerencsére feljövőben van, nem alaptalanul – örvendezett dr. Kami Hoss fogorvos. – A fogkefe sörtéit nem arra tervezték, hogy elérje és megtisztítsa a nyelvet a rossz leheletet okozó és az ízlelést befolyásoló plakkoktól.”

Kinek nem ajánlott?

„Én azt javaslom a felnőtt és tinédzser pácienseimnek, hogy a nyelvkaparást a szokásos szájhigiéniás rutinjukba illesztve alkalmazzák, különösen ha azt veszik észre, hogy rossz a leheletük még a fogmosás, fogselymezés és szájvíz után is – mondta Isaac. – Nem ajánlom viszont gyerekeknek, mivel náluk ez alapvetően nem szükséges, és az ő kezükben egy nyelvkaparó akár veszélyes is lehet, megvághatják a nyelvüket.” A fogorvos azt javasolja, hogy a fogmosás elé iktassuk be a nyelvkaparást az esti tisztálkodási rutinunkba.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!