Ilyen gyakran kell valójában cserélni a fogkefét a fogorvos szerint

2023. március 09.
A fogkefe használata a szépségápolási rutin egyik legfontosabb része, mégis hajlandóak vagyunk elfeledkezni egy kulcsfontosságú mozzanatról vele kapcsolatban. Ugyanis, ha nem cseréljük olyan gyakran, mint amennyire valójában szükséges lenne, elég nagy egészségügyi károkat okozhatunk magunknak.
Ilyen gyakran kell valójában cserélni a fogkefét a fogorvos szerint

Milyen gyakran kell cserélnünk a fogkefénket?

Az Oral Health Foundation (a világ egyik vezető szájegészségügyi szervezete) szerint a fogkefénket háromhavonta kellene kicserélnünk, különben megsérülhet az ínyünk és a fogainkat sem tudjuk megfelelően tisztítani. Emellett persze a rendszeres fogorvosi ellenőrzésről sem szabad elfeledkeznünk, így ha már régen jártunk viziten, ideje felkeresnünk egy szakembert!

Ezeket a tanácsokat nem csak fogaink egészsége miatt érdemes megfogadnunk: a tanulmányok azt mutatják, hogy a rendszeres és megfelelő fogmosás segíthet csökkenteni a neurológiai, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a tüdőgyulladás kockázatát.

Ha a sörték kifeszülnek, elhasználódtak, vagy kevésbé merevek, akkor eljött a váltás ideje, és akkor is érdemes kidobnunk a kukába a használt fogkefét, ha betegeskedtünk az elmúlt időben.

Mi történik, ha nem cseréljük rendszeresen a fogkefénket?

Ha nem cseréljük rendszeresen a fogkefénket, könnyen felhalmozódhat fogainkon a lepedék, ami fogszuvasodást és fogínybetegséget eredményezhet, ez pedig súlyos esetekben akár fogaink elvesztéséhez is vezethet.

Ahhoz, hogy tovább használhassuk az eszközt, fontos, hogy használat után alaposan lemossuk vízzel, közben pedig ne nyomjuk rá szorosan a fogainkra. Ezzel ugyanis nemcsak az ínyünket károsíthatjuk, hanem a fogkefénket is. Érdemes a fogkefét 45 fokos szögben tartani, és nem is kell túl erősen megfogni, tároláskor pedig érdemes úgy elhelyezni, hogy mások fogkeféivel ne érintkezzen.

Forrás: Glamour, Fotó: Getty Images