Ezzel a 8 apró szokással csökkentheted a biológiai életkorodat és tovább élhetsz

2023. november 14.
A biológiai korunk sokat elárul arról, hogy milyen hosszan fogunk élni. Ugyan ez valamilyen szinten genetikailag kódolva van bennünk, mi is sokat tehetünk érte, hogy lassítsuk az idő múlását.
Ezzel a 8 apró szokással csökkentheted a biológiai életkorodat és tovább élhetsz

Ugyan az életkor csak egy szám, a biológiai életkorunk sokkal többet elárulhat arról, hogy meddig fogunk egészségesen élni. Az American Heart Association tavaly közzétett listája 8 kardinális pontot határoz meg, amelyekkel javíthatjuk és fenntarthatjuk egészségünket. Idén a nonprofit szervezet egy több mint 6500 felnőtt személy megfigyelésén alapuló jelentést adott ki, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezen irányelvek betartása akár öt évvel is csökkentheti egy ember biológiai életkorát.

A biológiai életkorunk a genetikánk, az életmódunk és a környezetünk függvényében alakul. Egy 27 éves, dohányzó, nem sportoló és rosszul táplálkozó ember biológiai életkora például 32 év is lehet, de ennek az ellenkezője is igaz: egy 49 éves, eleget és jól alvó, egészségesen táplálkozó személy biológiai életkora akár 44 év is lehet. Ha megijedtünk, hogy valójában legbelül 100 éves öregemberek vagyunk, akkor ne aggódjunk, mert néhány életmódbeli szempont módosításával minimalizálhatjuk a biológiai életkorunkat.

Tápláló ételek

Törekedj a teljes értékű élelmiszerek, a gyümölcsök, zöldségek, sovány fehérjék, diófélék és magvak fogyasztására. Mérsékeld a feldolgozott élelmiszerek bevitelét, különösen a szénhidrátok és cukrok esetében. A kardiológusok azt javasolták, hogy érdemes megfigyelni, hogyan érezzük magunkat étkezés után. Ha egy-két órán belül ismét éhesek vagy fáradtak vagyunk, akkor valószínűleg nem jól ettünk.

Mozogj eleget

A felnőtteknek hetente 75 perc intenzív vagy 150 perc mérsékelt aktivitást kell végezniük. Ezzel szemben a gyerekeknek naponta körülbelül 60 percet kell mozogniuk, amibe beleérthetjük a játékot is. A szakértő szerint a testmozgás kiváló módja az egészség megőrzésének, de fontos, hogy olyan fizikai tevékenységet találjunk, amelyet élvezettel végzünk. Tegyünk meg mindent, ami tőlünk telik: a YouTube-on rengeteg ingyenes táncos gyakorlatot és jóga videót találunk, podcasthallgatás közben pedig sétálhatunk egy nagyot.

Szokj le a dohányzásról

A dohányzás köztudottan hozzájárul a szív- és érrendszer rossz állapotához, de az American Heart Association szerint a passzív dohányzás és az elektromos cigaretták használata is hihetetlenül veszélyes lehet.

Aludj jól

Az American Heart Association szerint a felnőtteknek átlagosan napi hét-kilenc óra alvásra kellene törekedniük, mert a tanulmányok azt mutatják, hogy a túl kevés vagy túl sok alvás szívbetegséget okozhat.

Figyelj a súlyodra

A testtípusunknak megfelelő testsúly fenntartása növelheti az élettartamot és javíthatja biológiai életkorunkat. Nem kell extrém diétát követni és a tökéletes test elérésére törekedni, hiszen ez a megközelítés gyakran a jó egészség szöges ellentéte. Inkább együnk egészségesen és mozogjunk eleget.

Szabályozzuk a koleszterinszintünket

Az LDL, azaz rossz koleszterin magas szintjét szívbetegséggel, agyvérzéssel és más komoly egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe, ezért fontos, hogy évente legalább egyszer ellenőriztessük. Szerencsére fizikai aktivitással, az egészséges testsúlyunk fenntartásával és a dohányzás mellőzésével kordában tarthatjuk a koleszterinszintünket, de az oldható rostok és fitoszterolok is a segítségünkre lehetnek egészségünk megőrzésében. Fogyasszunk rendszeresen diót, avokádót, olívaolajat, babot, szóját, almát, szőlőt, epret és citrusféléket.

Figyeljünk a vércukorszintünkre

Szinte bármi, amit megeszünk, cukorrá alakul a testünkben, amit energiaként használunk fel. A magas vércukorszint viszont károsíthatja a szívet, a vesét, a szemet és az idegeket, úgyhogy táplálkozzunk egészségesen és rendszeresen mérjük a vérünkben lévő cukor szintjét.

Egészséges vérnyomás

Az American Heart Association szerint az optimális vérnyomás 120/80 HGmm alatt van. Az egészséges ételek fogyasztása és a rendszeres testmozgás mellett csökkentsük a nátrium mennyiségét az étrendünkben, mérjük rendszeresen a vérnyomásunkat, fogjuk vissza az alkoholfogyasztást és próbáljuk csökkenteni a stressz-szintünket.

Forrás: HuffPost, Fotó: Getty Images