4 ébredés utáni rituálé, amivel 15 évvel tovább élhetsz

2023. szeptember 27.
Reuben Chen sportorvos és tanácsadó szerint a hosszú élet titka négy olyan szokás, amit ébredés utánra kell beépítenünk a napi rutinunkba. Így nem csak a lehető legjobban indul a reggelünk, de tovább is élünk.
Reggeli rutin hosszú élet
  • Fontos, hogy ne csak elkezdjük a napot, hanem fizikailag és lelkileg is felkészüljünk az előttünk álló feladatokra.
  • Elengedhetetlen a hosszú élethez a kiadós reggeli.
  • Ha szeretnénk sokáig élni, mindenképp vizet igyunk előbb, és ne kávét.

Ahhoz, hogy sokáig éljünk, elengedhetetlen, hogy megmossuk a fogunkat reggel, ám nem elég. Dr. Reuben Chen sportorvos és életmód tanácsadó elárulta, mi az a négy dolog, aminek mindenképp a reggeli rutinunk részévé kell válnia ahhoz, hogy jól induljon a napunk és tovább éljünk.

1. Készítsük fel a testünket fizikailag és mentálisan a napra

Ahelyett, hogy automatikusan a telefonért nyúlnánk, amint kinyitottuk a szemünket, koncentráljunk inkább arra, hogy a testünk felkészüljön a nap elindítására. 10-15 perc meditáció, relaxáció csökkenti a szorongást, stresszt és megkönnyíti a koncentrációt a nap folyamán. 

A mentális felkészülés mellett érdemes a fizikai lendületet is megadni a testünknek egy 30 perces reggeli kardiotréninggel vagy súlyzós edzéssel, amit néhány perc nyújtás követ.

2. Kiadós reggeli a hosszú élet titka

A kiadós reggeli fontos része a reggeli rutinnak, ha sokáig akarunk élni

A kiadós reggeli fontos része a reggeli rutinnak, ha sokáig akarunk élni

Jó, ha tudunk időt szakítani a reggelizésre is. Ez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy egészségesen éljünk meg hosszabb életet. A szakember fehérjében gazdag ételeket javasol egészséges zsírokkal, mint például a tojás, avokádó, mogyoróvaj. Ezek megadják a kellő energiát a napunkhoz, és hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségéhez.

3. Kávé előtt igyunk vizet

Bármennyire is azt gondoljuk, hogy egy jó csésze kávétól ébrednénk fel igazán, ha sokáig szeretnénk élni, inkább egy nagy pohár vízzel indítsuk a napot. Nagyon fontos, különösen a 40-es éveink után, hogy megfelelően hidratáljunk az éjszaka után. 

A vízben gazdag ételek is segíthetnek, hogy reggel megadjuk a szükséges mennyiségű vizet a szervezetünknek. A bogyós gyümölcsök, uborka, paradicsom nem csak hidratál, de fontos tápanyagokkal is ellátja a sejtjeinket.

4. A reggeli rutin segít megküzdeni a stresszel

Minél stabilabb napi rutinunk van, annál hatásosabban küzdhetünk meg a stresszel. A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem baj, ha a reggelünk – és az egész napunk – kiszámítható mederben zajlik. Annyi feladatunk és teendők van, hogy a stabil viszonyítási pontok segítenek megtalálni a fókuszt és a nyugalmat a mindennapokban.

Nem meglepő ezek után, hogy a kék zónákban élő 100 évesek egyik titka a hosszú élethez a kiegyensúlyozott reggeli rutin.

Forrás: Marie Claire France Fotó: Unsplash