Csak az igazi zsenik jönnek rá, melyik lyukba illik a kulcs

2023. november 14.
Az alábbi fejtörő ránézésre talán nem tűnik annyira bonyolultnak, pedig kiemelkedően magas intelligenciával lehet csak rájönni a megoldásra.
  • Ebben a trükkös fejtörőben elsősorban a logikánkat tesztelik – méghozzá egy vizuális típusú feladvánnyal.
  • Az lesz a feladatunk, hogy megtaláljuk a kulcshoz passzoló zárat, ami korántsem olyan egyszerű, mint gondoljuk.
  • Kivételes logika és kiemelkedően magas intelligencia kell a jó megfejtéshez, épp ezért csak az emberek kis százalékának sikerül.

Nem véletlenül alkalmaznak a klasszikus intelligencia tesztekben is gyakran vizuális alapú fejtörőket: ilyenkor nemcsak térlátásunkat, logikai képességeinket is be kell vetnünk, miközben el kell képzelnünk bizonyos síkban ábrázolt alakok térbeli kivetülését, és következtetni az esetleg nem látott perspektívákra is. Az, hogy hogyan nyúlunk az ilyen feladatokról, nagyon jó képet adhat kognitív képességeinkről – nincsen ez másképpen az alábbi fejtörő esetében sem.

Melyik zárba illik a kulcs?

Ennél a trükkös fejtörőnél látszólag nem túl nehéz a feladatunk: meg kell találnunk, melyik zárba passzolhat a kulcs. Ehhez nincs más dolgunk, mint alaposan megfigyelni és térben is vizualizálni a kulcs fejének formáját, hogy megtaláljuk az ehhez kialakított nyílást. De vigyázat, a válasz mégsem annyira egyértelmű, mint elsőre gondolnánk – nem véletlen, hogy az emberek csupán kis százalékának sikerül megoldania ezt az online fejtörőt.

Vajon te is a zsenik közé tartozol? Mutatjuk a képet, indulhat az agytorna!

Sikerült megtalálnod a jó zárt? Ha szeretnéd ellenőrizni a megoldásodat, vagy megnéznéd a választ, görgess lejjebb!

.

.

.

 

 

 

 

 

 

A feladvány megfejtését nagyban megnehezíti, hogy míg a kulcsot vízszintes helyzetben, elfekve látjuk, addig a zárakat függőleges irányban mutatja meg nekünk a fejtörő alkotója. Épp ez tehát a feladat lényege: gondolatban meg kell próbálnunk elforgatni a kulcsot, így viszonylag hamar egyértelművé válik, hogy melyik zárba passzolhat. Bár rengeteg a hasonló forma a képen, a helyes megoldás egyértelműen a „G” betűjelű zár – csak nézd meg az alábbi képet, és neked sem lesz már kérdés.

Ha szeretnéd magad kipróbálni más izgalmas fejtörőkben is, nézd meg ezt a feladványt, ahol azt kell kitalálnod, melyik vödör aljára ér le gyorsabban a pénzérme.

Forrás: BrightSide