Ezeket szerezd be mindenképpen, ha otthonról dolgozol

2023. november 28.
Attól még, hogy otthonról végezzük a munkánkat, fontos, hogy legyen a lakásban egy kis dolgozósarok – mutatjuk, mik legyenek ott mindenképpen.

Az, hogy otthonról dolgozunk, korántsem jelenti, hogy a kanapé az irodánk. Fontos, hogy a saját lakásunkon belül is kialakítsunk egy olyan „home office sarkot”, ahol megvannak a munkavégzéshez ideális körülmények, és persze azok a tárgyak, amik segítenek minket egy otthoni munkanap során. Mutatjuk, mi az, amit mindenképpen be kell szerezned!

1. Óra / időzítő

A home office-ban könnyen egymásba folynak az órák, és gyakran észre sem vesszük, hogy jóval több időt töltöttünk a gép előtt ülve, mintha bementünk volna az irodába. Épp ezért elengedhetetlen, hogy követni tudjuk az időt, de az is nagyon hasznos lehet, ha veszünk egy homokórát, vagy valamilyen időzítőt, amivel a mobilunk nélkül (!) is ki tudjuk jelölni a szüneteket. Ha hajlamos vagy rá, hogy az ötperces „kávészünet” vagy a „ránézek egy kicsit az Instagramra” egy órásra nyúljon, egy ilyen hasznos kis tárgy sokat segíthet neked a produktivitásod fokozásában.

2. Egy kényelmes billentyűzet

Ha egész nap gépelsz, nagyon nem mindegy, hogy milyen billentyűzetet használsz! Még akár a laptop mellé is érdemes lehet beszerezni egy jó kialakítású, vezeték nélküli billentyűzetet, így megelőzhetjük a fájdalmat a csuklónk tájékán, és kényelmesebbé tehetjük magunknak az otthoni munkavégzést.

3. Ergonomikus szék

A kényelmes, a gerincet jól megtámasztó irodai szék talán a legfontosabb tárgy, amit be kell szereznünk a home office-ban. Mivel valószínűleg hosszú órákat töltünk majd a székünkben, ennél a pontnál tényleg ne spóroljunk, ha van lehetőségünk drágább széket venni: az ülőmunka így is súlyos terhet ró szervezetünkre, próbáljuk tehát megteremteni a lehetőségekhez képest ideális körülményeket.

4. Rendszerező

Nem túl jó érzés papírhalmok, kifogyott tollak és egyéb limlom között dolgozni: fontos, hogy az otthoni munkavégzés tere egy rendezett, letisztult környezet legyen. Szerencsére ma már rengeteg praktikus rendszerezőt kapni, amikben elférnek a fontos iratok és az apróbb tárgyak (pl. gemkapcsok, radírok, post itek stb.) is. A lényeg, hogy megfékezzük az íróasztalon eluralkodó káoszt, így sokkal fókuszáltabb maradhat a figyelmünk.

5. Egy megbízható jegyzetfüzet

Ha szeretnéd azt érezni, hogy kézben tartod az életedet, egyszerűen vásárolj magadnak egy jegyzetfüzetet! Rengeteget profitálhatsz a home office-ban, ha rászánod az időt, hogy felírd az aznapi teendőket, rendszerezd kicsit a gondolataidat írásban is, vagy éppen lejegyezd a munkával kapcsolatos elképzeléseidet. Legyen a dedikált füzet vagy határidőnapló mindig az asztalodon, így bármikor felcsaphatod, ha szükséged lenne rá.

Forrás: ApartmantTherapy Fotó: Getty Images