Ha ilyen betegségben szenvedsz, jobb, ha nem eszel kelbimbót

2023. november 29.
Ezek a mini káposztafejek lehet, hogy méretre aprócskák, ám annál egészségesebbek. Ám bizonyos egészségügyi problémák és gyógyszerek szedése esetén lehetnek kockázatai a fogyasztásának.
Kelbimbó betegség gyógyszer
 • Több mint 400 éve termesztik Belgiumban a kelbimbót.
 • A kelbimbó nem csak változatosan elkészíthető, de roppant egészséges zöldség is.
 • A jótékony hatások mellett azonban lehetnek káros mellékhatásai a fogyasztásának, így nem mindenkinek ajánlott.

Belgiumban már több mint 400 éve termesztik a kelbimbót. Ezek az aprócska káposztafejre hasonlító zöld gömbök bár kicsikék, annál egészségesebbek. De népszerűségét annak is köszönheti a kelbimbó, hogy nagyon változatosan fogyasztható. Megsüthetjük, megfőzhetjük, grillezhetjük, sőt, pürét is készíthetünk belőle A friss kelbimbó akár nyersen, salátában is ehető. 

Nem mindenkinek ajánlott azonban a kelbimbó fogyasztása. Amellett, hogy fokozhatja a gázképződést az emésztés során, bizonyos egészségügyi problémák mellett jobb inkább kihagynunk az étrendünkből.

Milyen tápanyagok vannak a kelbimbóban?

Rengeteg növényi hatóanyag és tápanyag található a kelbimbóban. Az Harvard Egyetem tápanyagtáblázata szerint az alábbiakat tartalmazza legnagyobb mennyiségben 100 gramm kelbimbó:

 • Kalória: 30
 • Fehérje: 3 gramm
 • Zsír: kevesebb mint 1 gramm
 • Szénhidrát: 8 gramm
 • Rost: 3 gramm
 • Cukor: 2 gramm
 • Kalcium: 37 mg
 • Vas: 1 mg
 • Só: 22 mg
 • C-vitamin: 75 mg

Ám ez közel sem minden, ami megtalálható a kelbimbóban. Ezek mellett tartalmaz még olyan létfontosságú növényi hatóanyagokat, mint például a lutein és a zeaxanthin, melyek az egészséges látáshoz járulnak hozzá.

Miért együnk minél több kelbimbót?

A kelbimbót szagát kéntartalmú vegyületek, a glükozinolátok lebomlása adja. Ezek a tápanyagok összefüggésbe hozhatók bizonyos ráktípusok kockázatának csökkentésével és a tumor növekedésének lassulásával. Más oka is van, amiért a dietetikusok kifejezetten javasolják a kelbimbó fogyasztását.

A kelbimbó magas tápanyagtartlmú növény, amit változatosan készíthetünk el, bizonyos betegségek és gyógyszerek mellett azonban mégsem ajánlott fogyasztanunk

A kelbimbó magas tápanyagtartlmú növény, amit változatosan készíthetünk el, bizonyos betegségek és gyógyszerek mellett azonban mégsem ajánlott fogyasztanunk

 • Azért is fontosak az említett vegyületek, mert javítják a szervezet méregtelenítéséhez szükséges enzimek működését a szervezetünkben, antioxidáns folyamatokat indítanak el, így védik a sejteket a károsodástól és csökkentik a testünkben lévő krónikus gyulladást.
 • A kelbimbó természetes K-vitamin-forrás. Ez a tápanyag nagyon fontos a csontok egészségéhez. 
 • A folát a női egészség megőrzéséhez különösen fontos a termékeny években, várandósság idején a velőcsőzáródási zavarok megelőzéséhez elengedhetetlen a magzat számára.
 • Nagy mennyiségben tartalmaz rostot a kelbimbó. Ez hozzájárul a vércukorszint egyensúlyához és az egészséges emésztéshez.

Kinek nem ajánlott a kelbimbó fogyasztása?

Láthattuk, hogy a kelbimbó egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai igen szerteágazóak. A C-vitamin és rosttartalom mindenki számára nagyon fontos. Vannak azonban olyan esetek, bizonyos betegségek, amikor nem ajánlott a kelbimbó fogyasztása.

 1. Azoknál, akik vérhígítót szednek, a kelbimbó magas K-vitamin-tartalma miatt befolyásolhatja a gyógyszer hatásosságát. 
 2. A kelbimbó úgynevezett goitrogén étel, azaz ronthatja a pajzsmirigy működését. Akinek bármilyen ismert pajzsmirigy-problémája van, a dietetikusok nem javasolják a kelbimbó fogyasztását nagy mennyiségben és rendszeresen.
 3. A puffadás és gázképződés kellemetlen mellékhatása lehet a kelbimbó fogyasztásának. Az emésztési problémákkal küzdőknél ez a hatás fokozottan jelentkezhet. Nekik érdemes csak óvatosan fogyasztani a kelbimbóból.

Jó vagy rossz a kelbimbó?

A kelbimbó nagyon egészséges növény, a legtöbb ember számára kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek többféle módon is támogatják az egészségünket, nem véletlenül nevezik szuperélelmiszernek a kelbimbót. 

Ugyanakkor a pajzsmirigy-problémákban, emésztési zavarokban szenvedőknek, vérhígító készítményt szedőknek nem feltétlenül ajánlott, különösen nem nagy mennyiségben a kelbimbó fogyasztása.

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash, Getty Images