Ezt a 4 gyulladáscsökkentő ételt edd idén télen

2023. november 15.
Táplálkozásunkkal rengeteget tehetünk azért, hogy megelőzzük vagy épp enyhítsük a testünkben fellángoló gyulladásokat – elmondjuk, miket érdemes enni a téli hónapokban.
  • Az étrendünk összeállításakor nemcsak a vitaminbevitelre, de a gyulladások kordában tartására is érdemes odafigyelni.
  • Az alábbi ételek segíthetnek megelőzni vagy csökkenteni a gyulladásokat, így hozzájárulnak szervezetünk egészségéhez.
  • Szerencsére télen is bőven találunk finom és tápláló gyulladáscsökkentő ételeket – ezek közül válogattunk most négy alapanyagot.

1. Gránátalma, az isteni eledel

Ez a különleges, mutatós gyümölcs tele van antioxidánsokkal, így segít kordában tartani a szabad gyökök által okozott gyulladást, ráadásul a jövőbeli károk megelőzésében is segíthet. Azt mondják, a gránátalmában több antioxidáns található, mint a zöld teában vagy a vörösborban, szóval semmiképpen nem érdemes kihagyni ezt a gyulladáscsökkentő csodaszert, pláne, hogy rendkívül sokoldalú gyümölcsről van szó – fogyaszthatjuk a magokat sós vagy édes salátákban, de akár a levét is ihatjuk ízes frissítőként.

2. A mindenes klasszikus: brokkoli

Nincsen olyan dietetikus, aki ne ajánlaná a brokkoli rendszeres fogyasztását, nem véletlenül. A telet is jól bíró brokkoli a legtöbb keresztesvirágzatúhoz hasonlóan egy bizonyos bioaktívkén-alapú hatóanyagot tartalmaz, ami hatékony gyulladáscsökkentőként működik. Ehetjük párolva vagy sütve, a brokkolival rengeteg értékes tápanyagot és vitamint vihetünk be a szervezetünkbe, de ha mégsem rajonganánk érte, helyettesíthetjük kelbimbóval, fodros kellel vagy káposztával is.

3. Vérnarancs: gyulladáscsökkentő és immunerősítő egyszerre

Azt már jól tudjuk, hogy érdemes citrusféléket fogyasztani magas C-vitamin-tartalmuk miatt, de a vérnarancs több szempontból is elengedhetetlen eleme a téli étrendünknek. Ez a csoda szép színű gyümölcs igazi immunerősítő, ami a színét is adó antocianin által táplálja szervezetünket és segít csökkenteni a gyulladást a testünkben. Készítsünk belőle egészséges desszertet vagy igyunk egy nagy pohárral kifacsart levét!

4. Cékla minden mennyiségben

Ha már a csoda szép színeknél tartunk, természetesen nem maradhat el a téli kedvenc cékla sem. Ez a vitamindús zöldség a benne található betain és nitrátok segítségével válik igazi gyulladáscsökkentő szupersztárrá, ráadásul még a vérnyomásunk kordában tartásában is segíthet nekünk. Arról nem is beszélve, hogy nagyon könnyen készíthetünk belőle mennyei fogásokat, mondjuk meleg salátákat, vagy egy elegáns céklacarpacciót.

Forrás: EatingWell Fotó: Getty Images