Kipróbált technikák, amikkel könnyebb lesz a zoknihajtogatás

2023. december 27.
Hiszed vagy sem, egynél tízszer több módszer is létezik a zoknihajtogatásra! Most megismerheted mindet.
10 módszer a zoknihajtogatásra

A zoknik általában a leginkább elhanyagolt darabjai a szennyeskosárnak. Valószínűleg alig gondolkozol azon, mégis hogyan hajtogasd és rendszerezd őket. Ugyanakkor ez az a ruhadarab, amit a mosógép környékén ólálkodó házimanók begyűjtenek, és nyomtalanul eltüntetnek. De ha egy kicsit több figyelmet fordítasz a zoknik tárolására, lehet, hogy nem kell kéthavonta új párokat vásárolnod.

Nulladik lépésként ürítsd ki a zoknis fiókodat. Majd válogasd szét őket kategóriánként: bokazoknik, elegáns darabok, bolyhos, alvós zoknik és téli zoknik. Párosítsd őket össze. Ha találsz kis árva zoknikat, akkor két dolgot tehetsz. Egyrészt összepárosíthatsz hasonló anyagú és hosszú darabokat (a Down-szindróma világnapján amúgy is felemás zoknikat hordunk). Vagy a páratlan zoknikat tedd félre, és használd őket rongyként, amikkel virágokat, és úgy általában kisebb felületeket takarítasz.

Ez az a pont, amikor el kell döntened, hogy szükséged van-e fiókrendszerezőre. Majd választhatsz a különböző hajtogatási technikák közül!

10 módszer a zoknihajtogatásra

Néhány technikához (például Marie Kondo módszeréhez) szükséged lesz a fiókrendszerezőre

Göngyöld fel

Ez a legegyszerűbb módszer, viszont a legtöbb helyet foglalja a fiókban. Tedd a zoknipárt egymásra úgy, hogy a lábujjak és a szárak egymáson feküdjenek. A lábujjrésznél kezdve göngyöld fel minél szorosabban a zoknikat. Ezzel a technikával egy gond van: könnyen szétjöhet a fiókban. Ezért érdemes beszerezned egy méhsejt alakú fiókrendszerezőt.

Négyzetes módszer

Figyelj jól, mert a következő technika leírva bonyolultan hangozhat (pedig rendkívül egyszerű, és tök jól lehet vele helyet spórolni). Fektesd a zoknikat egymásra sarokkal felfelé úgy, hogy T-betűt (vagy keresztet) mintázzanak. Az alsó zoknit hajtsd fel mindkét oldalról középre, a lábujjrészt pedig dugd be a szárnyílásba. Csináld meg ugyanezt a másik zoknival, amíg a párból négyzet forma nem lesz. Dugd be a lábujjrészt ismét, ezzel összetartva a művet.

Forgasd ki

Fogd a zoknikat és fektesd őket egymásra. A felső zokni tetejét hajtsd maga alá, majd az első módszerhez hasonlóan görgesd fel. Ezúttal azonban nem állunk meg itt: a felgöngyölt részt tűrd be a felső zokni nyílásába, és meg is vagy.

Marie Kondo így csinálja

A rendrakás gurujának, Marie Kondónak is megvan a saját módszere. Ő egész egyszerűen a két egymásra helyezett zoknit harmadonként hajtja fel. Ha jól csinálod, a felhajtott zoknipárt felállítva tárolhatod.

Hosszú szárú zoknikhoz

Tedd egymás mellé (!) a két zoknit úgy, hogy a sarkak egymás felé nézzenek. A jobb oldali sarkát hajtsd be, majd hajtsd rá a zokni alsó részét. A szárat hajtsd be egyszer, majd rá az alsó részre. Ezt a kis csomagot tedd a bal oldali szárának közepére. A tetejével fedd be a már összehajtogatott zoknit, az alsó részt pedig dugd alá, majd tűrd be a felső zokni szárába. 

@lenniamc

How to fold long socks #socks #foldingclothes #homehacks

♬ Among Us – Sembari +

Bokazoknikhoz

Bármelyik módszert alkalmazhatod ehhez a típusú zoknihoz, de mi a KonMari technikát javasoljuk. Vagy megteheted azt is, hogy szimplán csak egymásra helyezed őket, és félbe hajtod a saroknál, hogy a lábujj és a szár egymáson legyenek.

Titokzoknikhoz

A titokzoknikhoz a kifordítós metódust érdemes választanod, hiszen így biztosan együtt maradnak a zoknik.

Vastag zoknikhoz

A vastag, például kasmírzoknik hajtogatását kezdd úgy, hogy egymás mellé helyezed őket. Aztán az egyiket hosszában dugd bele a másikba. Bizonyosodj meg róla, hogy a belülre került zokni teljesen a másik végéig ér. Fordítsd fel az eggyé vált zoknit úgy, hogy a sarka az ég felé nézzen. Hajtsd be a tetejét, majd az alját úgy, hogy a lábujjakat beledugod a szárba. 

@lenniamc

Reply to @jenna.r.g How to fold fluffy sock #sock #foldinghacks #foldingclothes

♬ SAY YEAH – Aussie Youth

Elegáns zoknikhoz

A nejlonzoknikhoz vagy egyéb hosszú, elegáns darabokhoz szintén a göngyöléses és a kifordítós módszer működik a legjobban. Használhatod a KonMari technikát is, de mindenképpen tűrd be a lábujjakat, hogy bebiztosítsd a helyüket.

Bolyhos zoknikhoz

Ez a kockás metódushoz lesz hasonló. Tedd egymás mellé a zoknikat. A jobb oldalit fordítsd úgy, hogy a sarka égnek álljon, és lapítsd ki. Hajtsd a közepe felé a szárat, az alját pedig tömd bele. A bal oldalit is fordítsd sarokkal felfelé, a már összehajtott darabot pedig tedd pont a másik sarkára. Most így hajtsd be az alsó zokni szárát, és így tűrd be az alját. Akár felállítva is tárolhatod, hogy kevesebb helyet foglaljon.

@lenniamc

Reply to @jomcbo How to fold fuzzy socks #socks #foldingsocks #foldingtutorial #learnwithtiktok

♬ Woah (feat. D3Mstreet) – KRYPTO9095

Forrás: Apartment Therapy, Fotók: Getty Images