Hét és fél perccel előbb elalszunk zokniban

2022. szeptember 17.
Ha zokniban alszunk, rengeteg jó hatása lehet a gyorsabb elalvástól az orgazmusig. Egyetlen típusú zoknit azonban sose húzzunk a lábunkra, ha ágyba bújunk.
  • Sokan mondják azt, hogy képtelenek elaludni zokni nélkül. 
  • A szakember szerint tényleg vannak előnyei annak, ha zoknit húzunk a lábunkra elalváshoz.
  • A zoknitól az orgazmuskészségünk is javulhat.

„Több előnye is lehet annak, ha zokniban fekszünk le aludni – mondta Mar De Carlo alvásszakértő. – Zokniban gyorsabban aludhatunk el és mélyebben, tovább aludhatunk az úgynevezett az utolsó ujjperc értágulása miatt.”

Egy 2007-es kutatás eredményei szerint a bőr hőmérséklete befolyásolja az alvás minőségét. A zokni viselése az ágyban javítja a vérkeringést a lábfejben, melyre utalt az alvásszakértő is. Ez csökkenti a testhőmérsékletet, ami azt a jelzést küldi az agynak, hogy ideje elaludni. 

zokni-alvas-orgazmus

Egy másik, kisebb kutatásban azt figyelték meg, hogy zokniban hét és fél perccel hamarabb aludtak el a kutatásban részt vevők, és átlagosan 32 perccel többet aludtak, ráadásul hét és félszer kevesebbszer ébredtek fel az éjszaka folyamán, mint azok, akik nem viseltek zoknit az ágyban

Nem mindig jó?

A zokniviselésnek a cirkadián ritmushoz lehet köze. „Az alacsonyabb testhőmérséklet általában jobb alvást biztosít. A lábfej melegítése csökkenti a test hőmérsékletét általánosságban, ezért gyorsabban tudunk elaludni” – mondta a szakember. 

„A zokniviselésnek az ágyban vannak más jótékony hatásai is. Javíthatunk vele a kirepedezett sarokbőr állapotán, ha bekenjük vastagon testápolóval lefekvés előtt a lábfejünket, és arra húzunk zoknit – mondta De Carlo. – Megelőzheti a klimaxnál gyakori hőhullámokat, mivel hűti a testet, és hisszük vagy sem, de javulhat a zoknitól az orgazmuskészségünk is.”

Nem minden zokni jó azonban éjszakára. „A zokni, amit alváshoz húzunk, legyen tiszta, legyen természetes alapanyagú, kasmír, merinó gyapjú, bambusz vagy pamut – mondta De Carlo, hozzátéve, hogy ezek az anyagok átszellőznek, higiénikusak és pont optimális hőmérsékletet biztosítanak. – Egyetlen típust azonban mindenképp kerüljünk alváshoz, hacsak az orvosunk másképp nem rendeli: a kompressziós zoknit.”

A krónikus érbetegségben szenvedőknek gyakran kell ilyen orvosi segédeszközt hordaniuk, de ez a fekvésre és alvásra nem vonatkozik.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!