Ezt a visszatérő lakásdekor trendet bármikor bevállalnánk a nyolcvanas évekből

2024. január 05.
2024 rögtön az év elején olyan lakásdekorációs ötletet szállít, amivel bármikor átrendeznénk a lakásunkat. A retró megújult lendülettel uralja le a lakberendezést ezzel.
Retró tapéta lakásdekoráció
  • Az öntapadós tapétát már az elmúlt években is egyre többen alkalmazták a lakásdekorációban, hogy mintákkal dobják fel az otthonukat.
  • Az utóbbi időben mindent letaroló retró látványvilágot még hatásosabbá tehetjük, ha az öntapadós tapéta mintájával megegyező függönyt választunk az adott helyiségbe.
  • A maximalista lakásdekoráció, ami a hetvenes, nyolcvanas években mindent vitt, most új lendülettel tér vissza.

Olyan tapétákat és mintákat azóta sem terveztek, mint a hetvenes-nyolcvanas években. Nem csoda, hogy a minimalizmus évei után fejest ugrottunk a lakásdekorációban a tobzódó színekbe és formákba, a retró lakberendezés pedig viharos sebességgel tért vissza az otthonunkba, már csak a nosztalgia miatt is.

Mutatjuk, hogyan tehetjük még látványosabbá a tapéta-függöny koordinálásával a retró hatást a lakásdekorációnkban!

Lakásdekoráció természetes motívumokkal az otthonos retró hatáshoz

A növényi ornamentika, biofil dizájn legalább olyan meghatározó a 21. század posztcovid lakásdekorációjában, mint a retró nosztalgia. A kettő együtt egészen különleges, látványos és otthonos hatást kelt.

A maximalizmus az egyik legerősebb jellegzetessége a retró lakásdekorációnak. Ez az utóbbi években az otthonosság szinonimája lett a lakberendezésben. Ugyanakkor ha nem a bútorok és tárgyak összezsúfolásával, hanem a mintás tapéta és hozzá illő függöny párosításával érjük el, a lakásdekoráció összhatása egyáltalán nem lesz fojtogató. 

A kockás sosem megy ki a divatból a lakásdekorációban

Különösen a nappali szobák dekorációjához remek választás a kockás minta valamilyen változata. Ez nem csak retró, de egyúttal alkalmas a tér optikai növelésére is. Különösen, ha a tapétával megegyező mintájú függönyt választunk. 

Először furcsa lehet, hogy a légies fehér muszlin helyett karakteresebb, fajsúlyosabb mintájú függöny lóg az ablakunk előtt. Ám nem kell megijednünk, nem lesz sötétebb tőle a helyiség, ha jól választjuk meg a minta méretét és alapszínét. 

Sőt, a kockáshoz sem kell ragaszkodnunk feltétlenül a lakásdekorációban. A csíkos vagy pöttyös minta legalább olyan népszerű és ugyanolyan retró, mint a kockás vagy pepita változat.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Getty Images