Az ősz kedvenc lakberendezési trendje az olasz nonna lesz

2023. augusztus 18.
Ha megnézed, azonnal megérted, miért imádja már most mindenki a szicíliai nagymamák otthonainak motívumait idéző nonna lakberendezési trendet. Mutatjuk, milyen dekorelemekkel vihetünk egy kis Itáliát otthonunkba mi is.
Nonna lakásdekoráció trend 2023 ősz
  • Még a koronavírus-járvány idején lettek valódi influenszerek a tésztakészítő olasz nagymamák.
  • A nonna olaszul nagymamát jelent.
  • A lakberendezésben a kézzel festett kerámiákkal, hímzett asztalterítőkkel, szicíliai kávéscsészékkel és természetesen a pastával csempészhetünk nonna hangulatot otthonunkba.

Emlékszünk még a pastát készítő pugliai nonnákra, akik a koronavírus-járvány alatt váltak egy csapásra influenszerré a közösségi oldalakon? Valahonnan onnan eredeztethető a 2023 őszén mindent meghódító nonna trend a lakberendezésben

Ami a paradicsomlány volt idén nyáron, az lesz az ősszel az olasz nonna. Mutatjuk, milyen lakberendezési elemekkel csempészhetjük be otthonunkba a szemet gyönyörködtető és szívet melengető trendet.

A nonna lakásdekorációban megtalálhatók a hímzett terítők, kézzel festett kerámiák és természetesen a pasta (Fotó: Bettina Ceramica)

A nonna lakásdekorációban megtalálhatók a hímzett terítők, kézzel festett kerámiák és természetesen a pasta (Fotó: Bettina Ceramica)

Valószínűleg azért is imádja mindenki idén ősszel a nonna trendet, mert a nyaralás érzését hosszabbítja meg kicsit. Úgy érezhetjük magunkat, mintha még mindig valamelyik szicíliai városka hangulatos utcáit rónánk. A nonna trendet egyértelműen valamilyen igazi otthonos káosz jellemzi. Nem a kifinomult, letisztult minimalistáknak való ez a lakberendezési irányzat.

Ha még szeretnénk a napsütéses Olaszországot magunkban érezni, mindenképp érdemes a skandináv látványvilágot télre halasztani, és az eklektikus, otthonos és melegséget árasztó nonna lakberendezést kipróbálni ősszel.

A nonna trend reneszánsza

Vicky Bennison szakácskönyvszerző indította útjára még 2014-ben a Pasta Grannies nevű Instagram oldalt. Miután a Vatikán is megosztotta a videóit, robbanásszerűen megnőtt a népszerűsége. Itália minden szegletéből nagymamák százai osztották meg vele hagyományos receptjeiket. Ha valaki, hát ő biztosan tudja, mi a lényege a nonna trendnek, sőt nevezhetjük a szülőanyjának is.

„A háború utáni generációról beszélünk. Azokról a nőkről, akik dolgozni akartak, de nem tanulhattak korábban – mondta Bennison, akinek legnagyobb példányszámban eladott szakácskönyve, a Pasta Grannies is ezeknek a nonnáknak a történeteit meséli el. – Egyszer Szicíliában készítettünk filmet egy nonnáról, aki tehénpásztor volt fiatalabb korában. Nappal apja gazdaságában segített, este verseket írt. Ma annyi a különbség, hogy magunk dönthetjük el, akarunk-e tésztát gyúrni. De nekik muszáj volt megtanulni, mert azt mondták nekik, nem veszi el őket egyetlen rendes ember sem feleségül, ha nem tudnak jó pastát főzni.”

Főzés és nonna lakberendezés

A nonna lakberendezési trendnél is nagy szerepe van a konyhának, főzésnek és gasztronómiának. „Mi más a főzés, ha nem a szeretet? – mutatott rá Bennison. – Egy tál tészta nem csak a testet, de a lelket is táplálja, hiszen jó érzéssel tölt el.”

Az olasz hagyományok és lakberendezési elemek valódi melegséggel töltik meg az otthonunkat. Nem feltétlenül kell régi darabokat csempésznünk az otthonunkba, de ha azt akarjuk, hogy érezzük a nonna lakberendezés szívét-lelkét, mindenképp olyan dolgokat válasszunk, melyekre szeretettel nézünk.

Forrás: British Vogue, fotó: Getty Images, Bettina Ceramica