Ez az árulkodó gesztus segíthet felismerni a pszichopatákat

2024. január 21.
Bár a pszichopaták híresek róla, hogy bárkit megvezetnek sima modorukkal, mégis vannak árulkodó jelek, amik könnyedén leleplezhetik őket.
6 jel, hogy egy szociopatával van dolgod - Nehezebb őket kiszúrni, mint a pszichopatákat!

A hideg és érzelemmentes pszichopaták gyakran épp azért tudnak olyan sokáig rejtőzködni, mert nagyon ügyesen fenntartják megnyerő stílusukat. Ennek fényében úgy tűnhet, szinte lehetetlen feladat egy egyszerű beszélgetés keretében leleplezni a pszichopatát, pedig nagyon is vannak árulkodó jelek, melyek segítségével könnyen felismerhetjük, ha ilyen személlyel van dolgunk.

Ehhez persze muszáj alaposan megfigyelnünk a beszélgetőpartnerünket, és persze tudnunk, hogy melyek azok az apró gesztusok, amik elárulhatják az illetőt.

testbeszed-kezmozdulat-meggyozes

Leleplező gesztusok

A pszichopaták valójában a nonverbális és verbális kommunikációjukkal is leleplezhetik önmagukat. Bár a pszichopaták nem igazán élnek meg valódi érzelmeket, könnyedén eljátsszák ennek ellenkezőjét. Mivel feladatuknak érzik, hogy meggyőzzék és manipulálják beszélgetőpartnerüket, gyakran dolgoznak eltúlzott, heves kézmozdulatokkal és karakteres mimikával. Ezek alapján elsőre talán egyszerűen energikusnak vagy extrovertáltnak tűnnek, sőt, kifejezetten szimpatikusak lehetnek a látványos gesztusok, valójában azonban épp ezek utalhatnak rá, hogy semmi jóra nem számíthatunk tőlük.

De nem csak a mimikára érdemes odafigyelni, hanem arra is, ahogyan a másik beszél. Kutatások szerint a pszichopaták általában kimérten, kontrolláltan beszélnek, viszonylag neutrális hangszínt alkalmazva. Ennek ellenére itt is igaz, hogy ha szeretnének valakit meggyőzni mondandójukról, a hangszínüket is megváltoztatják – az elérni kívánt érzelmi hatás tükrében.

Ha alaposabban megfigyeljük, a pszichopaták beszédmódja bizonyos értelemben „töredezett”. Gyakran használnak töltelékszavakat és kevesebbszer utalnak mások érzelmi állapotaira, szükségleteire, mondandójukban nem igazán utalnak érzelmi azonosulásra. 

Természetesen nem lehet pusztán a beszéd és a gesztusok alapján megítélni, hogy valaki pszichopata-e, de ha egy személy kapcsán már felmerült a gyanú, mindenképpen érdemes lehet odafigyelni ezekre a jelekre is.

Bár a diagnózis felállítása pszichiáter feladata, hétköznapi személyként is feltűnhetnek bizonyos aggasztó „red flagek”.  A leggyakoribb jelek az empátia hiánya, nárcizmus, dominanciára való törekvés, ingerlékenység vagy éppen a félelemérzet hiánya lehetnek. De akár a tekintet is árulkodhat pszichopata személyről.

Sok esetben „a pszichopata személyek a tekintetüket a másik irányítására, hatalmuk alá vonására, megfélemlítésére használják” – mutat rá Dr. Naomi Murphy kriminálpszichológus, aki azt is hangsúlyozza: „ha valaki mellett kényelmetlenül érezzük magunkat, nem érezzük magunkat biztonságban, jobb, ha hallgatunk az ösztöneinkre és távol tartjuk magunkat ettől az embertől”.

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images