Nyomozós fejtörő: zseni vagy, ha kitalálod, hogy ki van veszélyben a képen

2024. január 26.
A következő nyomozós fejtörő egyszerűnek tűnhet, azonban a látszat néha csal. Ezúttal az a feladat, hogy megállapítsuk, vajon ki van a legnagyobb veszélyben edzés közben?

A „nyomozós” fejtörők a netezők kedvenc online feladványai közé tartoznak, nem véletlenül: itt nem csupán kilógó részleteket kell megtalálnunk figyelmünk segítségével, de egészen mélyen meg kell mozgatnunk az agyunkat. Az ilyen IQ-tesztnek is beillő feladványoknál általában az a cél, hogy egyszerre értelmezzük és kontextusba helyezzük a képet, miközben nagyon alaposan szemügyre kell vennünk a részleteket is. Tulajdonképpen tényleg úgy kell dolgoznunk, mintha nyomozók volnánk: folyamatosan gyűjtjük az információkat a kép alapján, amikből aztán megpróbálunk valamiféle narratívát építeni. Persze nyomozó sem lehet mindenkiből: rendkívül éles észjárásra és átlagon felüli logikai képességekre van szükség hozzá, hogy rájöjjünk a helyes megoldásra.

Melyik nő lehet a legnagyobb veszélyben?

Az alábbi képen például azt kell megállapítanunk, hogy vajon a konditeremben edző három nő közül, vajon melyikre leselkedik a legnagyobb sérülésveszély. Bár a képen három fiatal lány is van, valójában csak az egyikük van kitéve tényleges veszélynek. Ahhoz, hogy megoldjuk a trükkös fejtörőt, először érdemes átgondolnunk, milyen jegyek alapján azonosítjuk általában a közelgő sérüléseket? Az egymástól való távolság vagy közelség? Veszélyes-e az adott tevékenység vagy eszköz? Vannak-e egyéb árulkodó jelek?

Melyik nő van veszélyben?

Melyik nő van veszélyben?

Vegyük sorra ezeket, aztán elemezzük a képet – de előre szólunk, a válasz egyáltalán nem olyan egyértelmű!

Szeretnéd ellenőrizni a válaszodat vagy megnéznéd a helyes megfejtést? Görgess lejjebb a megoldásért!

Az árulkodó részlet

Elsőre talán az adott gyakorlatokat mértük fel, amiből akár arra is következtethettünk, hogy az 1-es számú nő fog a leghamarabb lesérülni, hiszen egy instabil labdán próbálja megtartani az egyensúlyát. Ennél a fejtörőnél azonban kifejezetten figyelni kell az apróságokra. A súlyzó önmagában még nem okozhat hatalmas sérüléseket, és meglepő, de nem is az 1-es számú nő végzi a legveszélyesebb tevékenységet. 

A megoldás

Ez a lány van veszélyben edzés közben

Ha jobban megnézzük, akkor láthatjuk, hogy a 3-as számú lány futás közben rágózik, amiből hamar megtörténhet a baj. Könnyen félrenyelheti, így fennállhat a fulladás veszélye.

Forrás: Brightside