A szuperérzékenység hét jele

2024. február 03.
Ma már tudjuk, a szuperérzékenység egyáltalán nem hátrány, hanem előny. Aki megtanul ezzel együtt élni, a javára fordítani, kiemelkedő lesz abban, amit csinál. Íme, a szuperérzékenység hét gyakori velejárója.
Egy behunyt szemű nő arcára lila fény vetül
  • A szuperérzékenység azokra az emberekre vonatkozik, akiknek alacsonyabb az ingerküszöbük bizonyos fizikai és érzelmi ingerek esetén
  • A szuperérzékenység nemcsak az ADHD-s, autista emberekre vagy épp az introvertáltakra jellemző
  • A szuperszenzitív ember ha felismeri az érzékenységében rejlő erőt, kiemelkedő lesz abban, amit csinál

A szuperérzékenység, avagy az ingerfeldolgozási érzékenység esetén az érintett a többségnél érzékenyebben reagál a külső ingerekre. Szakemberek ezt az érzékszervi ingereket feldolgozó idegi központok eltérő működésével magyarázzák. Nem az érzékelés ingerküszöbe alacsonyabb, hanem az idegrendszer részletesebben szelektálja meg a beérkező információkat. Ez könnyen az érzékek túltelítődéséhez vezethet.

1. A szuperérzékeny ember érzékszervei is szuperérzékenyek

Erős szagok, kényelmetlen ruházat, hangos zajok, erőszakos filmjelenet: a hiperszenzitív emberek szenzoros érzékenysége sokféle lehet. Kutatások szerint minden ötödik embernél felfedezhető valamiféle érzékenység, ez a szám pedig magasabb, mint az ADHD-s vagy autista emberek száma.

​2. A szuperérzékeny ember érzelmileg könnyen ráhangolódik másokra

A hiperszenzitív ember nemcsak a környezet ingereit szívja fel, de az érzelmi környezetet is dekódolja. Elég, ha besétál egy szobába, és szinte azonnal megérzi például a feszültséget, de kiszúrja, ha egy csoportban valaki frusztrált, szomorú. Nem csak észleli ezeket a hangulatokat, de empatikusan tenni is akar ellene. Szuperérzékenysége miatt gyakran érzi fáradtnak, erőtlennek magát, de gyakran panaszkodik migrénre, álmosságra.

3. A szuperérzékeny ember számára tovább tart a feltöltődés

Mivel a hiperszenzitív ember könnyebben fárad, ezért a kiégés (burnout) is hamarabb elérheti, energiatartalékainak feltöltéshez pedig sokkal több időre van szüksége. A hiedelemmel ellentétben a szuperérzékenység nemcsak az introvertált embereket érintheti, egy extrovertált is lehet szuperérzékeny.

4. A szuperérzékeny ember számára a barátság különösen fontos

A szuperérzékeny ember barátságai, emberi kapcsolódásai mélyebbek az átlagosnál. Nem igényli, hogy sok barátja legyen, a kevesebb, hosszan tartó barátságok a fontosak számára. Igényli a komoly témákat, a mély beszélgetéseket, a jelenlétet.

5. A szuperérzékeny ember nem viseli jól a vitát

A hiperszenzitív ember érzelmileg is besokallhat, ilyenkor időre van szüksége, hogy visszanyerje nyugalmát, egyensúlyát, józanságát. Ez az „adottság” megnehezíti a vitát, a szuperérzékeny embernek ugyanis térre és időre van szüksége, hogy rendezze gondolatait.

6. A szuperérzékeny ember nem viseli jól a nyomást

Nagy nyomás alatt a szuperérzékeny ember leblokkol, bestresszel, nem funkcionál jól. Tipikus ilyen a vizsgahelyzet, vagy a szereplés. A hiperszenzitív ember ilyenkor gyakran lefagy.

7. A szuperérzékeny ember kitűnik 

Mivel a hiperszenzitív ember egész életében meg nem értettnek érzi magát, gyakran leli örömét az alkotásban, a művészetben. Ennek segítségével kapcsolódnak önmagukhoz és más szuperérzékeny emberhez. Szakértők szerint a szuperszenzitív ember, ha felismeri érzékenységét, és meglátja az ebben rejlő erőt és lehetőségeket, kiemelkedő lehet a munkájában.

Forrás: Business Insider Fotó: Getty Images