Innen tudhatod, hogy „mélyen érző” gyereked van

2024. január 12.
Vannak gyerekek, akik kicsit érzékenyebben reagálnak a környezetükre – őket nevezi az ismert amerikai gyerekpszichológus, Dr. Becky Kennedy „mélyen érző gyerekeknek”. A szakember elárulja, hogyan ismerheted fel, ha a te gyereked is ilyen, és azt is elmondja, mire érdemes figyelni náluk.

Nincsen két egyforma gyerek, ezt minden szülő jól tudja. Ahogy azt is, hogy vannak olyanok, akik kicsit érzékenyebben reagálnak az ingerekre és a változásokra, mint a többiek. Dr. Becky Kennedy amerikai gyerekpszichológus, a Good Inside című kötet szerzője néhány éve megalkotta a „deeply feeling kid” vagyis „mélyen érző gyerek” kifejezést, amivel az olyan gyerekekre utal, akik kicsit mélyebben, érzékenyebben élik meg a hétköznapokat társaikhoz képest. De vajon honnan tudhatod, hogy a te gyereked is közéjük tartozik?

A pszichológus két egyszerű „árulkodó jel” segítségével segít felismerni!

1. Gyakrabban, intenzívebben és hosszabban élnek meg zaklatott érzelmi állapotokat

Könnyű lenne annyival elintézni a dolgot, hogy egyes gyerekek csak nagyon „hisztisek”, de Dr. Becky szerint egyszerűen arról van szó, hogy a mélyen érző gyerekek tényleg jóval intenzívebben élik meg érzéseiket. Épp ezért szerinte nagyon fontos látni, hogy a gyerekek nem direkt problémáznak vagy „csinálják a műsort”, hanem egyszerűen időről időre összeroppannak saját érzelmeik súlya alatt.

2. A hagyományos gyereknevelési trükkök nem működnek

A szakértő szerint a mélyen érző gyerekekre jellemző, hogy a nagyon direkt nevelési technikák egyszerűen nem működnek náluk. A szülők gyakran úgy érezhetik, hogy a gyereküknél egyszerűen semmi nem válik be, még a legnépszerűbb könyvekben olvasott módszerek is lepattannak róluk. Dr. Becky azt javasolja, ezeknél a gyerekeknél sokkal jobban működik, ha megpróbáljuk megérteni őket és mellettük lenni a zaklatott állapotokban. Lehet, hogy kiborultak, amiért veszítettek egy társasjátékban – ilyenkor gyengeséget éreznek, majd az erre rakódó szégyent élik meg.  Engedjük meg nekik, hogy megéljék az érzéseiket, támogassuk őket csendes jelenléttel.

Hogyan kezeljük a mélyen érző gyerekeket?

Az átlagosnál érzékenyebb gyerekek nevelése gyakran tartogat kihívásokat, ugyanakkor az ő esetükben is meg lehet tanulni a jól működő módszereket. Fontos, hogy ne szidjuk meg a gyereket vagy hagyjuk magára őt, amikor egy intenzív epizódot (hisztit) él meg. Ha a gyerek kiabál és zaklatott, először is próbáljunk neki a lehetőségekhez mérten teret adni. Ne akarjuk egyből elmagyarázni a helyzetet, ne menjünk oda megölelni őt, ne kezdjünk el mi is idegesen csapkodni. Várjunk egy kicsit, figyeljünk rá. Ez idő alatt magunkban is összegyűjthetjük az erőt, elszámolhatunk 10-ig, hogy meg tudjuk őrizni a nyugalmunkat. A jelenlétünkkel kommunikáljuk azt, hogy itt vagyunk, és nem ingat meg az sem, amikor a gyerek ennyire intenzíven viselkedik. Majd később használjuk a nyugodtabb, érzelmileg nem felfokozott pillanatokat arra, hogy beszélgessünk a gyerekkel, és segítsünk neki kiépíteni a problémás helyzetek kezeléséhez szükséges megküzdési stratégiákat.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Imges