Floridai csavar a klasszikus és ikonikus Tiffany lámpán

2024. február 13.
A szecesszió korában alkották meg az ólomüvegből készült meseszép Tiffany lámpákat, melyért azóta is sokan rajonganak. Mutatjuk, mi történik, ha újragondolja valaki nem egyszerűen 21. századi, hanem egyenesen floridai módra!
Tiffany lámpa autumn casey
  • Autumn Casey játékos floridai csavart vitt a klasszikus Tiffany lámpába, amitől csak még meseszerűbbé válik.
  • Fantázia és az ő fantáziái (Fantasy and Her Fantasies) a Tiffany lámpa kollekciójának neve.
  • Abban is különleges az újragondolt Tiffany lámpa, hogy üveg helyett textilből, drótból és műgyantából készül.

Autumn Casey már bőven felnőtt volt, mikor először látott Tiffany lámpát. „Dél-Floridában nőttem fel a ‘90-es években. A lámpa nekem a Pizza Hut gázlámpáit jelentette” – mondta a Vogue-nak. Csak jóval később, a Queens Múzeumban találkozott először a szecesszió ikonikus ólomüveg lámpáival, melyek teljesen elvarázsolták. 

Kísérletezés a Tiffany lámpával floridai módra

Azért is különlegesek az újraálmodott Tiffany lámpák, mert nem festett ólomüvegből készülnek. Casey textilből, drótból és műgyantából alkotja a játékos, már-már pszichedelikus lámpákat. Az anyagválasztás nem véletlen. Nagymamájától örökölt jókora mennyiségű régi textilt, aki babakészítő és régiségkereskedő volt.

Hasonló, de mégis más

A lilaakác a klasszikus Tiffany lámpát idézi

A lilaakác a klasszikus Tiffany lámpát idézi

Casey öt asztali lámpát, egy állólámpát és egy csillárt alkotott Fantázia és az ő fantáziái nevű kollekciójában, mellyel nagymamájának szeretne emléket állítani. Némelyik darab hasonló motívumokat idéz, mint amiket gyakran láthattunk a Tiffany lámpákon. Ilyenek például az almavirág vagy a lilaakác. 

Más lámpák inkább dél-floridai stílust idéznek papagájokkal, trópusi árnyalatokkal és szitakötőkkel. Egy biztos: mindkettőt elfogadnánk.

Forrás: Vogue Fotó: Autumn Casey, Vanessa Diaz