Kvíz: hányat ismersz fel helyesen a legnehezebb idegen szavak közül?

2024. március 08.
Az idegen szavakat használjuk, itt élnek a nyelvünkkel, ám nem mindig tudjuk pontosan, valójában mit is jelentenek. A legnehezebb idegen szó kvízben most próbára tehetjük tudásunkat. Vajon hány idegen szó jelentését ismerjük a tízből?
Legnehezebb idegen szó kvíz
  • Csak az emberek 82 százaléka képes a tízből hat idegen szó jelentését helyesen megmondani a kvízben.
  • Vajon hány pontot érünk el a legnehezebb idegen szó kvízben?
  • A legtöbb embernek a nyolcadik kérdés adja fel legjobban a leckét az idegen szó kvízben.

Rengeteg olyan szó van a magyar nyelvben, amiről már nem is gyanítjuk, hogy idegen szó, hiszen annyira beépült a hétköznapi beszédbe, nyelvhasználatba. De vajon helyesen használjuk az idegen szavakat? Tudjuk pontosan, mit jelentenek? A legnehezebb idegen szó kvízben most letesztelhetjük tudásunkat!

Idegen szavak, amiket leggyakrabban használunk

Ha szeretnénk választékosabbá tenni az írott és beszélt nyelvünket, a legegyszerűbb módja ennek, ha minél többet olvasunk. Érdemes olyan műveket választani ehhez, aminek a lábjegyzetében magyarázatokat fűz a szerző egy-egy szó jelentéséhez. Így tovább bővíthetjük szókincsünket.

Nagyon izgalmas megnézni azokat a statisztikákat, melyek ma a leggyakrabban használt idegen szavak a nyelvtudomány szerint a magyar köznyelvben.

1. Ab ovo

Valószínűleg irodalomórán már mindenki hallotta a latin kifejezést, melynek szó szerinti jelentése „a tojástól”. Ezt – ha helyesen használjuk – akkor az eleve értelemben fűzzük a mondanivalónkba.

2. Akkreditál

Latin és francia eredetű szó, amely elsősorban az „accréditer” – azaz hitelesen igazol – és a „crédit” – azaz hitel, bizalom – szavak kombinációjából jött létre. Attól függ, hol találkozunk vele és milyen értelemben használják, jelentése is ehhez igazodva többféle lehet: képvisel, vagy éppen hitelez.

3. Egzakt

Az emberek egyik kedvenc idegen szava, amit leggyakrabban használnak. Mégis kevesen tudják, mit jelent pontosan. A latin eredetű kifejezést a természettudományokból vettük át a köznyelvbe, és általában a teljesen egyértelmű, pontosan meghatározott jelentésben használjuk.

4. Fair play

Az angol kifejezés már teljesen elterjedt, és amikor azt akarjuk kifejezni, hogy valaki sportszerűen, igazságosan játszik akár a sportban, akár az üzleti életben, inkább ezt használjuk, mint a sportszerű, szabálytisztelő magyar szavakat.

5. Glossza

Kevesen tudják, mit jelent az újságírás és irodalom határán elhelyezkedő műfaj neve pontosan. A latin és görög eredetű glossza mondhatjuk, hogy a kritikai szemlélet egyik kulcskifejezése. Eleinte a szövegekhez fűzött megjegyzéseket és magyarázatokat értették a glossza szó alatt. Később ez már egy negatív hangvétellel is kiegészült. Aki rosszmájú megjegyzést tett, az az ember glosszált. Mára ez a jelentéstartalom elveszett, és inkább csak olyan publicisztikai műfajt jelöl, melyben erősen jelen van a kritikus hangvétel.

Ezek az idegen kifejezések most nem szerepelnek a kvízben, viszont számos más, gyakran használt idegen szó igen! Vajon hánynak találjuk el a jelentését a legnehezebb idegen szó kvízben?

Töltsük ki a legnehezebb idegen szó kvízt!

Tíz kérdést kapunk a legnehezebb idegen szó kvízben. Mindegyik idegen szó alatt három lehetséges szómagyarázat közül kell kiválasztanunk azt, ami szerintünk a helyes. Eltaláljuk mind a tíz idegen szó jelentését a kvízben?

Hány pontot szerzel a legnehezebb idegen szó kvízen?

Idegen szó kvíz

Használjuk az idegen szavakat, de vajon azt is tudjuk, mit jelentenek? Töltsük ki a kvízt és kiderül, mennyire ismerjük a magyar nyelvben is meghonosult idegen szavakat!

Fotó: Unsplash