Műveltségi kvíz: tudod, mit jelentenek a gyakran használt idegen szavak?

2023. július 27.
Ha kitöltjük a kvízt, kiderül, mennyire ismerjük a magyar nyelvben mára meghonosodott idegen szavakat. Tisztában vagyunk a jelentésükkel? Hányat találunk el a kvíz kérdései közül?
Műveltségi kvíz: tudod, mit jelentenek a gyakran használt idegen szavak?
  • A magyar nyelv idegen eredetű szavainak többsége a Római Birodalom két hivatalos nyelvéből, a latinból és a görögből származik.
  • Vajon jól ismerjük az idegen szavak jelentését?
  • Hányat tudtunk megfejteni a kvíz idegen szavakkal kapcsolatos kérdései közül?

Egy sor olyan szó van a magyar nyelvben, amiről nem is gondoljuk ma már, hogy idegen eredetű. Pedig nagyon kevés olyan szót használunk, amit még az őshazából hoztunk magunkkal. Török, szláv, latin, görög, német, francia és angol eredetű kifejezések tarkítják a nyelvünket leggyakrabban.

Ha kitöltjük a kvízt, kiderül, mennyire ismerjük a magyar nyelvben mára meghonosodott idegen szavakat. Tisztában vagyunk a jelentésükkel? 

Felesleges felháborodnunk az idegen szavak miatt

A mai magyar nyelvben körülbelül 800-1000 olyan szó van, ami alapnyelvi eredetű. Erre mondhatjuk, hogy a tényleg magyar szavak. Egy liter tejet sem tudnánk kérni a boltban, ha mindezt idegen szavak nélkül próbálnánk megtenni. (A liter görög eredetű, a tej iráni perzsa, de a bolt is az olasz nyelv nyomán került át a szláv nyelvbe, ahonnan mi is átvettük.) 

A nyelv tehát folyamatosan változik, ahogy az ly-j alakjai is átalakultak mára (töltsük ki a helyesírási kvízt és kiderül, vajon jól használjuk-e ezeket), úgy idegen eredetű szavakkal is állandóan bűvül a szókincsünk. Ezek egy idő után már annyira beépülnek a nyelvbe, hogy nem is érezzük idegen szavaknak többé. Hiszen az óra, iskola is teljesen magyarnak hangzik mára. 

A kvízből kiderül, mennyire használjuk helyesen az idegen szavakat

A baj az, ha nem a megfelelő helyen és értelemben használjuk az idegen eredetű szavakat. Biztosan mindenki találkozott már olyan emberrel, akinél érezhető volt, hogy nincs tisztában a szavak jelentésével, csak azért használja azokat, hogy okosabbnak tűnjön. (De vajon ezen a földrajzi kvízen milyen eredményt érne el?)

Az idegen szavakkal kapcsolatos kvízünkben találunk majd egészen új idegen szavakat, de olyanokat is, melyek már hosszabb ideje vannak jelen a magyar nyelvben, és a hétköznapi nyelvhasználat részévé váltak. Bár nem minden eseteben használjuk helyesen még ezeket sem. 

Válaszoljunk a kvíz 10 kérdésére, és kiderül, vajon mennyire ismerjük a magyar nyelvben meghonosodott és sokszor előforduló idegen szavakat!

Fotó: Unsplash