Irodalmi kvíz: hány József Attila-verset ismersz fel a tízből?

2024. január 26.
Az egyik legnépszerűbb magyar költő minden kétséget kizáróan József Attila. De vajon mennyire emlékszünk leghíresebb költeményeire? Az irodalmi kvízben hányat ismerünk fel néhány sor alapján?
Irodalmi kvíz József Attila
  • Tíz nagyon híres József Attila-versből idézünk a legújabb irodalmi kvízben.
  • Vajon a zseniális magyar író hány költeményét ismerjük fel?
  • Töltsük ki az irodalmi kvízt, és kiderül, mennyire emlékszünk József Attila verseire!

Ahogy korábbi irodalmi kvízünkben Petőfi Sándor verseivel kapcsolatban tettünk fel kérdéseket, most egy másik zseniális magyar költő, József Attila műveit kell felismernünk néhány híressé vált sor alapján. 

Vajon hány József Attila verset-ismerünk fel a legújabb irodalmi kvízben? Emlékszünk még a Mamára vagy az Altatóra?

Öt dolog, amit nem tudtunk József Attiláról

Bár József Attila a magyar irodalom egyik legismertebb alakja, valószínűleg mindenki tud legalább két olyan verset mondani, ami a nevéhez fűződik, mégis vannak még olyan tények az életrajzával kapcsolatban, amit nem biztos, hogy tudunk róla.

József Attila fiatalabb nővérével, Etelkával

József Attila fiatalabb nővérével, Etelkával

  1. József Attila édesapja nem nagyon tudott magyarul. A költő édesapját Josifu Áronnak hívták, a mai Románia területén, Fehéregyházán született. Innen került szappanfőző munkásként Budapestre, ahol megismerkedett József Attila édesanyjával, Pőcze Borbálával. Ám az író 3 éves korában már el is hagyta a családját. Visszatért Romániába, valószínűleg azért, mert kiderült, hogy szeretője van.
  2. Gyerekként is próbált öngyilkos lenni. József Attila egy vonat elé vetette magát Balatonszárszónál. Valószínűleg a költő halálának tragikus körülményeit mindenki ismeri. Az viszont kevéssé köztudott, hogy már gyermekkorában is megpróbált véget vetni az életének. Egyes források szerint már 9 éves korában is próbálta megölni magát lúgkővel, ám helyette szerencsére keményítőt ivott.
  3. Amikor nevelőszülőkhöz került, Pistinek nevezték. József Attila ötévesen került Öcsödre nevelőszülőkhöz. Ők kijelentették, hogy Attila név nincsen, ezért Pistinek nevezték, és ezt a nevet kellett használnia, míg náluk élt.
  4. 19 évesen börtönbe került istenkáromlásért. Lázadó Krisztus című versei miatt ítélték 8 hónap börtönre József Attilát. A védője azzal érvelt, hogy korábban Ady Endrét és Petőfit sem büntették meg azért, mert verseikben Istennel perlekedtek. A fellebbezés után végül felmentették a költőt.
  5. József Attila halála után szabályos hadjárat indult azok ellen a nők ellen, akikbe szerelmes volt. Kozmutza Flóra, az utolsó nő, akinek József Attila két találkozó után a kezét is megkérte, egyenesen a kivándorlást fontolgatta, akkora gyűlöletcunami irányult felé a költő öngyilkossága után.

Töltsük ki az irodalmi kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat az irodalmi kvízzel. Válaszoljunk mind a tíz kérdésre! Egy-egy József Attila-versből találunk idézetet mind a tíz kvízkérdésnél. Minden esetben három lehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk a helyes. Hány pontot érünk el az irodalmi kvízen?

Irodalmi kvíz: felismered a leghíresebb József Attila verseket?

Irodalmi kvíz József Attila

Az egyik leghíresebb és legnagyobb hatású magyar költő kétség kívül József Attila. De vajon hány híres versét ismerjük fel néhány sor alapján?

Fotó: Wikimedia, PIM