Műveltségi kvíz: álmodból felkeltve is tudod a választ ezekre a kérdésekre?

2024. január 01.
Egy újabb nehéz műveltségi kvízt készítettünk. Nem feltétlenül tűnnek a kérdések megválaszolhatatlannak, ám ha jobban belegondolunk a válaszlehetőségekbe, könnyen elbizonytalanodhatunk. Hány kérdésre tudunk végül helyesen válaszolni?
Műveltségi kvíz 4
  • A műveltségi kérdéseknél az a nagy kérdés, vajon mennyire vagyunk biztosak a saját válaszunkban.
  • Könnyen elbizonytalanodhatunk az új műveltségi kérdésünk helyes válaszait illetően is, pedig nem tűnnek nehéznek a kérdések.
  • Hány kérdésre tudunk végül helyesen válaszolni?

Ma már egy ember nem lehet egyformán művelt minden területen. Olyan nagy tudástárral rendelkezik az emberiség, hogy a polihisztorok kora leáldozott. Ám ez nem jelenti azt, hogy bizonyos tudással ne bírhatnánk a különböző tudományterületekkel kapcsolatban. Az iskolában jellemzően ezt a tudást szívjuk magunkba. De vajon mennyire emlékszünk rá még évek múltával is? 

A legújabb műveltségi kvízünkben olyan kérdéseket teszünk fel, amik az alapműveltség részét képezik, és nagy valószínűséggel úgy gondoljuk, hogy álmunkból felkeltve is tudunk rájuk válaszolni. De vajon nem bizonytalanodunk el akkor sem, ha ott látjuk magunk előtt a válaszlehetőségeket? 

Kik azok, akik mindent tudnak?

Vajon egy ókori polihisztor hogy szerepelt volna a műveltségi kvízen?

Vajon egy ókori polihisztor hogy szerepelt volna a műveltségi kvízen?

Polihisztoroknak nevezzük azokat az embereket, akik többféle tudományágat kutatnak és azokban korszakalkotó felfedezéseket tesznek. De ma már azokat is polihisztoroknak nevezzük, akik többféle műveltségi területen is kiemelkedő tudással rendelkeznek. 

A 21. században olyan nagy mennyiségű már a tudásanyag, hogy nagyon nehéz lenne polihisztornak lenni. Ám az ókorban, középkorban és a reneszánsz idején sok nagy polihisztor élt. Közülük talán Leonardo da Vinci az egyik legismertebb. Ő festő, szobrász, író, építész, zenész, matematikus, mérnök, feltaláló, tudós, anatómus és filozófus volt egy személyben. 

Azt már kevesebben tudják, hogy Johann Wolfgang Goethe is polihisztornak számított. Nem csak író-költő volt ugyanis, hanem művészetkritikus, grafikus, jogász és politikus is. 

Magyarországon is számos polihisztor élt. Úgy tartják, hogy az utolsó valódi polihisztor hazánkban Herman Ottó volt. Ő egy személyben volt magyar természetkutató, zoológus (ornitológus, ichthiológus, arachnológus), néprajzkutató, régész és politikus.

Töltsük ki a műveltségi kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a műveltségi kvíz kérdéseivel. Válaszoljunk mind a tíz kérdésre. Három válaszlehetőség közül kell azt megjelölnünk, ami szerintünk a helyes. Hány kérdésre sikerül jól válaszolnunk a műveltségi kvízben?

Műveltségi kvíz: álmodból felkeltve is tudsz válaszolni ezekre a kérdésekre?

Műveltségi kvíz 4

Olyan kérdések szerepelnek az új műveltségi kvízünkben, amikre teljesen egyértelműnek tűnik a válasz. De valóban biztosak vagyunk benne?

Fotó: Wikimedia, Unsplash