Helyesírási kvíz: a harmadik kérdésre csak a legokosabbak tudnak jól válaszolni!

2024. január 22.
Ezúttal még nehezebb dolgunk lesz a legújabb helyesírási kvízben. Olyan magyar nyelvvel kapcsolatos izgalmas kérdéseket hoztunk, amik még a legjobb helyesíróknak is feladják a leckét!
Helyesírás kvíz 2
  • Mennyire megy jól a szótagolás? 
  • A legújabb helyesírási kvízünkből kiderül, vajon hányast kapnánk nyelvtanból!
  • Hány kérdésre tudunk helyesen válaszolni a helyesírás kvízben?

Azt már tudjuk jól, hogy a magyar nyelv roppant izgalmas kérdéseket tartogat. Emlékszünk például a j-ly helyesírási kvízre? Most is hasonlóan izgalmas helyesírással kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnunk! Vajon hány pontot érünk el a helyesírási kvízen?

A legtrükkösebb kérdések a magyar helyesírásban

Nem könnyű a magyar nyelvtan és helyesírás senkinek, még azoknak sem, akiknek a magyar az anyanyelvük. Számos olyan része van a nyelvtannak, amit nem könnyű a gyakorlatba átültetni, ráadásul minden szabály alól vannak kivételek.

A nyelvtanárok szerint mégis van három olyan terület a magyar helyesírásban, ami még a többinél is jobban feladja a leckét a diákoknak.

  1. A muszáj, tavaly használata – Nagy klasszikus a j-ly kérdéskörben a muszáj és tavaly. Ezeket a szavakat rendszeresen eltévesztik nem csak a diákok, de sok felnőtt is. Érdemes egyszer s mindenkorra megjegyeznünk, hogy írják helyesen, akkor biztosan nem nyúlunk mellé a helyesírás kvízben sem a válaszunkkal!
  2. Igekötők egybe vagy külön? – Azt megtanuljuk alapvetően, hogy az igekötőket egybeírjuk az igével, ám amikor már közbeékelődik valamilyen más szó, már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Azt már nem is említve, hogy a megismételt igekötők (el-eldobott) közé kötőjelet kell tennünk. Ha bizonytalanok vagyunk, használhatjuk például a Magyar Tudományos Akadémia online helyesírási ellenőrzőjét az egybe- vagy különírás ellenőrzésére.
  3. Egyenlőre vagy egyelőre? – Ha végiggondoljuk, mit jelent a két szó, soha többé nem keverjük össze. Az egyelőre időbeli tulajdonságra utal, míg az egyenlőre a mennyiségek közötti egyenlőségre. Például a focimeccs egyelőre egyenlőre áll, de ez még változhat a végéig.
  4. Áru vagy árú? – Hasonlóan a hármas ponthoz, ebben az esetben is azt kell végiggondolnunk, mire utal a szó. A papíráru az eladható termék, míg hasonló árú lehet, mint például a textiláru.
  5. Indokolatlan nagy kezdőbetű – Egyszer s mindenkorra jegyezzük meg, hogy soha többé ne rontsuk el egyetlen helyesírási kvízben sem: az ünnepeket – karácsony, húsvét stb. – kis  kezdőbetűvel írjuk. Sőt, helytelen az az írásmód, amikor a levélben a Veled, Neked, stb. nagybetűvel kezdődik.

Töltsük ki a helyesírási kvízt!

Tegyük próbára magunkat a helyesírási kvízzel! Válaszoljunk mind a tíz kérdésre. Ezúttal is három válaszlehetőséget látunk minden kvízkérdés alatt. Ezek közül kell kiválasztanunk azt, amelyik a helyes. Hány pontot érünk el a legújabb és egyben legnehezebb helyesírási kvízünkben?

Legnehezebb helyesírás kvíz: a harmadik kérdésre csak a legjobbak tudnak válaszolni

Helyesírás kvíz

A helyesírás nem mindig könnyű. Tegyük magunkat próbára a helyesírás kvízzel, vajon, és kiderül, vajon be lehet-e minket csapni a helyes magyar írásmóddal kapcsolatban!

Fotó: Unsplash