Helyesírás kvíz: csak az emberek 5 százaléka válaszol helyesen a kérdésekre

2024. január 10.
Vajon neked sikerül helyesen válaszolnod a legfrissebb helyesírási szabályokra vonatkozó kvízkérdésekre? Elsőre nem tűnnek nehéznek a helyesírási kvíz kérdései, ám a válaszok bizony néha beugratósak!
Helyesírás kvíz
  • A magyar nyelv helyesírási szabályai gyakrabban változnak, mint gondolnánk!
  • Nem biztos, hogy az ly-j a legnehezebb része a magyar nyelvnek!
  • Hány kérdésre tudunk helyesen válaszolni a helyesírási kvízben?

Amikor iskolába jártunk, valószínűleg még nem pontosan úgy írtunk néhány dolgot, mint most. De vajon tudjuk, hogy a legutóbbi változtatások nyomán melyik a helyes írásmódja bizonyos szavaknak? 

A legújabb helyesírási kvízünkben próbára tehetjük magunkat, vajon hányast kapnánk az iskolai dolgozatunk helyesírására

Így változik a magyar helyesírás

Nagyon hosszú ideig, 1984 óta volt érvényben a magyar helyesírás szabályainak 11. kiadása. Ezután 2015-ben változtatták meg, frissítették a helyesírási szabályainkat. A 12. kiadás szerinti helyesírást először a 2016/17-es érettségin kérték számon a vizsgázóktól. Ma már elvileg beépültek mindenkinek a tudásába ezek az új szabályok, de vajon egy helyesírási kvízben is felismerjük ezeket? 

  1. Megváltoztatták a betűrendbe sorolás szabályait. Ezentúl csak akkor kell különbséget tenni nagy és kis kezdőbetű között, ha a két szó között kizárólag ez a különbség.
  2. A kettőnél több szóból álló összetételeket hat szótagig kötőjel nélkül továbbra is egybeírjuk, ám mostantól a szótagszámba az -i képző nem számít bele.
  3. Tulajdonnevek toldalékolásakor már nem lehet egyszerűsíteni, így az eddig helyes Bernadettel helyett már Bernadett-tel alakot kell írni.
  4. A továbbiakban a -fajta, -féle, -nemű, -rét, -rétű, -szerű stb. szavak nem képzőszerű utótagoknak, hanem összetételi tagoknak tekintendők. Ha pedig a -szerű utótag sz végű szóhoz kapcsolódik, nem lehet egyszerűsíteni.

A magyar helyesírás szabályait elnézve nem csoda, ha hajlamosak vagyunk tényleg elhinni, hogy a magyar a legnehezebb nyelv a világon. De tényleg ez lenne a helyzet? Az eddigi tudományos kísérletek azt igazolják, hogy az első – avagy az első ötven – szót nagyjából minden anyanyelven, így magyarul is azonos idő alatt sajátítják el a kicsik.

Abban sincs különbség, hogy mennyire nehéz egy nyelv egészét anyanyelvként megtanulniuk. „Sőt, a nyelvek között a nyelvtan bonyolultságában sincs különbség, hanem csupán az egyes területek elsajátításában” – magyarázza a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kognitív tudományi tanszékén pszicholingvisztikával foglalkozó Lukács Ágnes.

 „A legnagyobb baj, hogy magunk is hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a nyelvünk megtanulhatatlanul nehéz, és ezzel számos külföldit elijesztünk a magyartanulástól” – állítja Koháry Ilona, aki nyelviskolájában évtizedek óta oktat külföldieket a magyar nyelvre. 

Hogy boldogulunk a helyesírási kvízzel?

Nézzük meg, mi hogy boldogulunk a magyar nyelv izgalmas részleteire rámutató helyesírási kvízzel! A tíz kérdés mindegyikénél három-három válaszlehetőséget látunk, melyek közül ki kell választanunk azt, amelyiket helyesnek gondoljuk. Hány pontot szerzünk a helyesírási kvízen?

Helyesírás kvíz: csak az emberek 5 százaléka tudja helyesen leírni ezeket a szavakat!

Helyesírás kvíz

Nem árt résen lenni a helyesírási teszt kitöltésénél, mert a kérdések között már a legújabb helyesírási szabályoknak megfelelő írásmódra is rákérdezünk! Vajon tudjuk, hogyan írjuk pontosan ezeket a szavakat?

Fotó: Unsplash