Nem gondoltad volna: ennyire koszos valójában a készpénz

2024. március 17.
A covid idején rengeteg vállalkozás állt át a kizárólagos bankkártyás fizetésre, ennek kapcsán pedig felmerül a kérdés: mennyire koszos valójában a készpénz?
Lottónyertes pénz hiba

„A pénznek nincsen szaga” – mondta annak idején Vespasianus, de mi a helyzet a bankjegyeken megtelepedő kosszal és baktériumokkal? A koronavírus idején rengeteg vállalkozás döntött úgy, hogy – higiéniai okokra hivatkozva – teljesen elhagyják a készpénzt és kizárólagos bankkártyás fizetést vezetnek be, de vajon mennyire indokoltak ezek az intézkedések?

Alapvetően teljesen logikus elképzelés, hogy a rengeteg kézen keresztülmenő készpénz vírusok és más pusztító kórokozók hordozója lehet. De érdemes megemlíteni, hogy a koronavírus-járvány kitörésének elején hangoztatott állásponttal ellentétben később a tudósok is arra jutottak, hogy a vírus nem terjed olyan hatékonyan a különböző felületeken, mint ahogy korábban gondolták.

Mikrobák mindenhol

Az biztos, hogy az embereket elárasztják a különböző mikrobák – ezek pedig testünkről a különböző tárgyakra, így a pénzre is átkerülhetnek. 2014-ben az NYU Genomics & System Biology központjának kutatói a Manhattan bank papír bankjegyeit vizsgálva körülbelül 3000 típusú baktériumot azonosítottak a pénzeken. Ezek között voltak ételmérgezéssel, tüdőgyulladással és staphylococcus fertőzéssel összefüggésbe hozható baktériumok is. Egy amerikai felmérés szerint a bankók átlagosan 6.6 éven keresztül cirkulálnak a kereskedelmi forgalomba, vagyis bőven van idejük összeszedni a különböző baktériumokat. 2022-ben az ohiói Wright-Patterson légierő bázis 68 bankjegyet vizsgált meg, melyeknek 94 százaléka fertőzött volt valamilyen baktériummal. A baktériumok általában az orrunkon és szánkon keresztül, esetleg a bőrünkről vagy székletből kerülnek a körülöttünk lévő használati tárgyakra.

Az Oroszlán csillagjegy szülöttei pénzre válthatják az ötleteiket 2023 júliusában

Szerencsére távolról sem minden baktérium számít patogénnek, ráadásul az immunrendszerünk is hatékony munkát végez a baktériumokkal való küzdelemben. Érdekes adalék lehet, hogy a fémpénz biztonságosabb, hiszen a benne lévő anyagok egy része antibakteriális hatású, és az is sokaknak meglepő lehet, hogy a kutatások szerint baktériumok mellett leggyakrabban illegális kábítószerek fordulnak meg bankjegyeinken.

De mindent összevetve: mennyire veszélyes az emberekre nézve a „koszos”, vagyis baktériumokkal fertőzött készpénz? A tudósok szerint korántsem a bankjegyek számítanak az elsődleges veszélyforrásnak, ha fertőzésekről van szó, de ettől függetlenül nagyon fontos, hogy mindig kezet mossunk, miután pénz volt a kezünkben – különösen mielőtt a szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz érnénk. Ez azonban minden gyakran használt tárgy esetében igaz lehet – így például a mobiltelefon használata sem veszélyesebb, mint készpénzzel fizetni.

Forrás: HuffingtonPost Fotó: Getty Images